Извадиха 40 тела на демонстранти от Нил след протестите в Судан, жертвите са вече 100

OFFNews 05 юни 2019 в 21:55 3642 0

Снимка Reuters

Около 40 тела са извадени от река Нил, след като в понеделник полицията разпръсна протеста пред щабквартирата на военните в суданската столица Хартум, съобщи Би Би Си. 

По-рано опозицията съобщи, че убитите по време репресиите срещу продемократичните протести в Судан са 60 души. Според тях членове на опасна паравоенна група бродят по улиците, атакувайки цивилни.

Така броят на загиналите е увеличен на 100, като високопоставен член на опозиционната група е потвърдил пред Би Би Си, че е видял телата на загиналите в болницата. 

Опитът на Съвета за сигурност на ООН да осъди действията на Судан бе блокиран от Китай и Русия.

Демонстрантите окупираха площада пред военната щабквартира на 6 април, преди президентът на страната Омар ал-Башир да напусне след 30 години управление.

Представители на демонстрантите преговаряха с военното правителство, което се съгласи за тригодишен преходен мандат, който да завърши с избори. В понеделник обаче силите на реда атакуваха площада и разпръснаха протестиращите. 

Военните обявиха, че преговорите с протестиращите са приключили, всички предишни споразумения са отменени, а изборите ще бъдат проведени в рамките на девет месеца.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови