Израелски военни откриха тяло на заложничка. Нетаняху: Не успяваме да се справим с цивилните жертви

OFFNews 17 ноември 2023 в 07:43 3697 3

Бенямин Нетаняху

Снимка БТА/АП

Израелски военни откриха тялото на жена, взета за заложник по време на атаката на радикалната палестинска групировка Хамас на 7 октомври. 

Тленните останки на 65-годишната жена са намерени в помещение близо до най-голямата болница в ивицата Газа - Ал Шифа, и вече са транспортирани до Израел. Това е първият път, когато израелската армия открива заложник, от началото на операцията срещу Хамас. Според последните данни, групировката държи в плен около 240 израелски граждани.

"Военните открира шахта в болницата "Ал Шифа". Инженерните подразделения унищожиха съоръжението. В болницата беше открита кола, която е трябвало да бъде използвана при атаката на 7 октомври, вътре има огромно количество оръжие", каза Даниел Хагари, говорител на израелската армия. 

Търсят се варианти за евакуацията на пациенти от "Ал Шифа", но възможностите са ограничени, поясняват от Световната здравна организация. Според последните данни, в здравното заведение, в което акцията на израелската армия продължава, има около 600 пациенти, като поне 27 от тях са в критично състояние. Говорител на израелската армия потвърди, че под "Ал Шифа" са намерени тунели.

В интервю за американската телевизия Си Би Ес премиерът Бенямин Нетаняху каза, че Израел не е успял да сведе до минимум цивилните жертви в Газа и за пореден път заяви, че целта на военната кампания е да унищожи Хамас. 

"Първо, имаме конкретни доказателства, че там е имало командири и терористи. Както и хора, които им помагат. С влизането на нашите сили, те са избягали. Затова не е имало престрелки. Ние влязохме с екипи и лекари, които говорят арабски, с кувьози. Хамас използваше пациентите в тази болница като жив щит, и на ниво минус две открихме команден и контролен център, комуникационна инфраструктура, оборудване", каза премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. 

Това е, което се опитваме да направим: минимални жертви сред цивилното население. Но за съжаление, не успяваме, призна Нетаняху. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

3

GB

17.11 2023 в 17:43

След 7.10. са убити хиляди арабски деца. Кошмарно!
А в последно време преди 7.10. колко са убити?
Тунелите и местата за изстрелване на ракети в Газа къде се намират?
В идеологията на Хамас е да няма държава Израел.
Арабите по тези земи отказват 5 пъти да си създадат държава. Пет пъти!

12078

2

edin slep

17.11 2023 в 13:05

Разликата 137, е че Украйна е по-голяма от Франция като площ, цивилните украинци са си били по домовете, когато някой ги е бомбардирал или им е изпратил дронове или изстрелял ракети от 1000 километра - падне където падне, чудо голямо.

В Газа, Хамас се крие в болници, училища, църкви, джамии ... не им пука. Горе има жени и деца, в бункера са те. В гъсто заселен район един-два метра да се отклони снаряда или ракетата и или умират алахабкаровци или цивилни.

Понял?

-4778

1

137

17.11 2023 в 09:48

Разбирам да се опиташ и да не успееш. Ама да бомбиш наред мирно население и да кажеш после, че съжаляваш е дори долно за нетаняху. Извода от последните две години - ако си наш човек може да убиваш колкото си искаш деца.
Аз пак да питам тука дежурните хунвейбени - каква е разликата между украйнски бебета и палестинските?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки