Израелска делегация е в Кайро, ще преговаря за заложниците на ''Хамас''

ЦАХАЛ откри фабрика за оръжия на терористичната групировка

OFFNews 09 януари 2024 в 11:39 591 0

Фабрика за оръжия на Хамас

Снимка Израелски отбранителни сили/ Х

Кадър от фабриката за оръжия на Хамас

Израелска високопоставена делегация е пристигнала в Кайро за преговори за освобождаване на заложници, държани от "Хамас", потвърди египетски източник пред вестник "Ал-Араби Ал-Джадид". Непреките преговори отново са в ход след убийството на зам.-лидера на "Хамас" Салих ал-Арури миналата седмица.

В същото време Израел показа на медиите фабрика за оръжия на терористичната организация, която е най-големият обект за производство на оръжия на "Хамас", откриван досега от началото на войната в Ивицата Газа, предаде Франс прес.

Фабриката в Бурейдж се намира в централната част на анклава и представлява комплекс от тунели и цехове. Тя е била показана на журналисти, заведени там от израелските въоръжени сили.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари е обяснил, че в обекта е трябвало да има завод за цимент и за други индустриални продукти, но са се произвеждали оръжия като снаряди и ракети, които били складирани в подземни скривалища, оборудвани с просторни асансьори.

Фабриката се намирала до пътя "Салахедин", който свързва северната с южната част на Ивицата Газа и по който се доставя хуманитарната помощ от граничния пункт "Рафа" на границата с Египет към Газа. "Хамас" не случайно е избрал това място за фабриката, защото бил убеден, че израелските сили няма да нанесат удари по тази пътна артерия, смята Хагари. 

На журналистите са показани детонатори, които служат, за да изстрелят ракети, достигащи мишени на 100 километра разстояние - два пъти разстоянието между северната част на Ивицата Газа и Тел Авив.

Оръжията са произведени с материали и продукти, предназначени за гражданска употреба - в земеделието, строителството, здравеопазването. 

Преди войната десетки хиляди хора са живеели в Бурейдж, но секторът, посетен от журналистите, на десетина километра от град Газа, е изглеждал напълно пуст.

На 6 януари израелската армия обяви, че е приключила разбиването на военната структура на "Хамас" в северната част на Ивицата Газа и ще се фокусира в централната и южната част на анклава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки