Израел провежда спецоперация в най-голямата болница в Газа

Хамас предупреждава, че може да се стигне до масово убийство

OFFNews 15 ноември 2023 в 07:26 2897 1

Газа

Снимка БТА/АП

Израелските сили провеждат операция срещу "Хамас" в болница "Ал Шифа" в Газа, съобщи Ройтерс. Тя е най-голямото лечебно заведение в анклава.

Пред Би Би Си очевидци твърдят, че през централния вход на комплекса са влезли танкове и стотици войници. Операцията е насочена към предполагаем команден център на "Хамас" под здравното заведение.

Израел уточни, че участващите части са преминали специално обучение, за да могат да действат в подобна обстановка и сред тях има медицински екипи и говорещи арабски език военнослужещи. Операцията е започнала в 02:00 часа през нощта местно време, уточнява БТА. 

Палестинските власти са били предупредени за нахлуването на израелските военни части. Според информация на "Ал Шифа" - в болницата, освен пациентите и персонала има около 2 500 души, потърсили убежище.

Ройтерс подчертава, че не може да потвърди ситуацията в "Ал Шифа" от независим източник. 

Говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом заяви, че "болниците и пациентите трябва да бъдат защитени" в отговор на въпрос за израелската операция в болницата "Аш Шифа" в Газа, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Няма да коментираме в детайли текущата израелска военна операция. Както вече казахме, не подкрепяме въздушни удари срещу болница и не искаме да виждаме престрелка в болница, където невинни, лишени от средства, болни хора, търсещи помощ, са попаднали под кръстосан огън. Болниците и пациентите трябва да бъдат защитени", се казва в кратко изявление.

Д-р Мунир ал Бурш, генерален директор на здравното министерство на Газа, заяви пред телевизия "Ал Джазира", че израелските сили са нахлули в западната част на медицинския комплекс. "Има големи взривове и прах, навлезли в районите, където се намираме. Смятаме, че е имало експлозия вътре в болницата", заяви той. 

"Държим окупацията (наименованието, което "Хамас" използва за Израел) и президента Байдън изцяло отговорни за нападението на израелската армия срещу медицинския комплекс "Ал Шифа", се казва в изявление на "Хамас", публикувано на арабски език и цитирано от БТА. "Предупреждаваме, че в болницата може да се стигне до масово убийство", заявяват още от терористичната групировка.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

15.11 2023 в 10:05

Козолюбците за пореден път доказват, че не са никакви бойци, а са най-обикновени плъхове. И като всеки плъх, се крият по дупки. Жалка работа! А полезните идиоти по света ги защитават. Гнусна работа!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика