Израел отговори с артилерийски огън срещу две ракети, изстреляни от Ливан

OFFNews 20 юли 2021 в 12:11 2049 0

Снимка pixabay

Изображението е илюстративно

Две ракети бяха изстреляни към Израел от Ливан през нощта във вторник, задействайки системата за сигнализация, но без да причинят щети. Израелските военни от своя страна отговориха с артилерийски огън.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц предположи, че нападението може да е свързано с дългогодишните проблеми с управлението, разтърсващи Ливан.

Едната от ракетите е била свалена от противоракетната система "Железен купол", а другата е паднала на открито, съобщиха военните.

Ливанската армия заяви, че Израел е стрелял по района Вади Хамул на зазоряване, но няма ранени или щети. Те съобщават още, че в района на Ал Кулейла са открити две ракетни установки "Гард", едната от които с ракета, подготвена за стрелба. Тя е била деактивирана от специалните части на армията.

През 2006 г. Израел води война срещу бойците от "Хизбула", които са разположени в южния Ливан и разработват ракети. Оттогава конфликтите по границата са редки. В миналото и малки палестински фракции в Ливан са стреляли спорадично по Израел.

Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL) заявиха, че са в пряк контакт с ливанската армия и Израел, за да "настояват за максимална сдържаност и да се избегне по-нататъшна ескалация", като добавиха, че са започнали разследване на инцидента.

Ганц обвини ливанската държава, че "позволява терористична дейност от нейна територия" и каза, че Израел ще отговори "в подходящото време и място".

„Няма да позволим социалната, икономическата и политическата криза в Ливан да се превърне в заплаха за сигурността на Израел“, каза Ганц в публикация в Twitter. "Призовавам международната общност да предприеме действия, за да върне стабилността в Ливан."

Ливан се управлява от служебна администрация от близо година, а валутата му се срина, работните места намаляха и банките замразиха много сметки. Според заемодателите това една от най-тежките финансови кризи в държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки