Израел нанесе въздушни удари по Ивицата Газа след ракетен обстрел от палестинския анклав

OFFNews 04 декември 2022 в 09:28 1658 5

Полицейски служители на Хамас

Снимка БТА/АП

Полицейски служители на Хамас, 18 ноември 2022

Израел нанесе въздушни удари по Ивицата Газа тази нощ, след като в събота вечерта бе изстреляна ракета от палестинския анклав по негова територия за първи път от един месец, предадоха Франс прес и БТА.

Ракетата не е причинила щети, като не се е наложило израелската противовъздушна отбрана да бъде задействана, съобщи израелската армия.

Никой не е поел отговорност за обстрела. Радикалната палестинска групировка Ислямски джихад обаче се закани да си отмъсти, след като израелски военни убиха двама нейни високопоставени членове в Дженин в четвъртък, отбелязва АФП.

В събота палестинец бе застрелян от израелски граничар при спорни обстоятелства близо до Наблус. Израелската армия определя случая като "терористично нападение", но според палестинските власти е хладнокръвно убийство след кавга.

В отговор на изстрелването на ракета израелски изтребители атакуваха цели в Ивицата Газа. Поразен е бил оръжеен цех на Хамас, където се произвеждат по-голямата част от ракетите на ислямисткото движение, което контролира палестинския анклав. Ударен е бил и подземен тунел в южната част на крайбрежната територия, съобщи израелската армия в комюнике.

Военното крило на Хамас заяви, че неговите средства за противовъздушна отбрана са стреляли по израелските изтребители.

Източници от силите за сигурност в Ивицата Газа заявиха, че са били нанесени два удара в южната част на анклава. Няма пострадали хора.

Насилието в Израел и палестинските територии ескалира тази година. От нейното начало бяха убити най-малко 145 палестинци и 26 израелци, отбелязва АФП. 49 палестинци - бойци от групировки, но и цивилни, включително деца - загинаха при изблик на насилие между Израел и Ислямски джихад в Ивицата Газа от 5 до 7 август.

Израелската армия се изтегли през 2005 г. от тази палестинска територия, но две години по-късно я постави под блокада, която продължава. Около 2,3 милиона палестинци живеят в анклава с площ само около 360 квадратни километра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

5

Някой си от далеч

04.12 2022 в 16:38

Хмхммм, големите конфликти идват "от" и "заради" големите ПАРИ! Защо мислите, че ватенките напират толкова за Донецкия басейн? Само малоумни и идиоти биха решили , че конфликта е на основата на етнически конфлкт!!! Конфликта е за откритите необятни количества нефт в тази територия - предполага се че става дума за стотици милиарди барели нефт... Така е и с палестинските ромляни - да не мислите , че тия почти два милиона араби струпани "гъз-до гъз" - седят там, от любов към Родината....Хахахаха... - баламите на този свят нямат край, ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ЗАРАДИ ПАРИ, А ГОМЕЛИТЕ КОНФЛИКТИ СА ЗАРАДИ ГОЛЕМИ ПАРИ!!!

318

4

Valioka

04.12 2022 в 15:55

Проблемът е сложен не само в ивицата Газа, но май и в главата на деда ти мразИ... Кои са нацистите - очевидно немците по времето на ВСВ и очеизвадно Путин и рашистите в наши дни... Изстъпления на нацистите??? М'да, изстъпленията на нацистите започнаха още през 2014г. на Кримския полуостров... Малко след като нацистите анексираха Крим, свалиха цивилен самолет с пътници на борда. Загинаха всички... Да ги питаш рашистите защо го направиха, ще получиш толкова смислен отговор, колкото да питаш Менгеле - защо си е правил експерименти с живи хора... Има някаква блееда свтлинка у главата на деда ти и тя е, че "нацисти" е лоша дума, но всичко останало - кои са нацисти, защо нападат и избиват цивилни, защо оставиха мирни хора без ток, защо изнасилваха жени и деца, защо се съюзяват с едни от най омразните ислямисти в лицето на кадировци срещу техни православни братя, защо се тресат от омраза къв всичко светло и добродетелено, защо са издигнали в култ човекомразец като Дугин-безмислено е да питаш.

-240

3

редовно четящ

04.12 2022 в 11:38

Проблемът в Газа е сложен, наистина. Щом секнат рублите към палестинците, нещата ще се опростят.

22548

2

dolivo

04.12 2022 в 11:17

охо, и антисемит си имаме

сложен е проблема в Газа, няма спорт

-795

1

Дедо МразИ

04.12 2022 в 10:14

Точно както Русия прави след изстъпление на нацистите