Издирват българин за трафик на хора и сводничество в Гърция

OFFNews 17 юни 2023 в 18:28 896 0

Снимка pixabay

Българин, албанец и узбекистанец се издирват за сводничество и трафик на хора в Гърция, съобщиха местни медии. 

Задържана е 40-годишна жена от Узбекистан, която е ръководела групата. Това е станало по време на специализирана операция в Атина. 

Отдел „Организирана престъпност и трафик на хора“ към Дирекцията за сигурност на Атика посочва в официално съобщение, че грухата е разкрита, след като е забелязана жена - жертва на трафик, да виси от балкон на жилищна сграда. Минувачи подали сигнал за опит за самоубийство. След това жената заедно с по-късно арестуваният член на престъпната организация са отведени в полицейското управление на Омония и накрая случаят е поет от отдела за борба с трафика на хора.

Както стана ясно по време на предварителното разследване, престъпната организация е експлоатирала сексуално чужденки от Узбекистан чрез два публични дома, работещи в центъра на Атина, като същевременно е установен начинът на действие и са идентифицирани нейните членове.

Членовете на престъпната група се свързали с жени, намиращи се в чужбина в уязвимо социално и икономическо положение, и ги убеждавали да дойдат в Гърция за уж легална работа с големи парични възнаграждения. След това ги преместили в различни къщи в Атина и контролирали движението им.

Оказвали върху жените интензивно физическо и психологическо насилие или под претекст за връщане на дълг и така ги принудили да проституират в бордеи, като удържали всичките им доходи от проституция и ги експлоатирали сексуално, отбелязвал в. "24 часа".

По този начин те убедили и спасената жена, за която дори подали електронно заявление за издаване на разрешение за престой без нейно знание и поискали връщане на дълг от 1000 евро. Така я принудили да бъде проституира в публичен дом.

Общата печалба, която са направили от сексуалната експлоатация на жертвата, е над 37 000 евро, като се оказа, че най-малко девет други чужденки са били наети в публични домове, които са били експлоатирани от членовете на организацията.

При извършени претърсвания в две къщи в Атина са намерени и иззети 2600 евро, мобилен телефон, паспорт, фотокопия на паспорти и документи на чужденки, документи за парични преводи, документи, използвани като подкрепящи документи за издаване на разрешения за пребиваване и тетрадка с имена на екстрадирани жени и парични суми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!