Изборите в Бангладеш взеха 17 жертви

Опозицията поиска анулирането им

OFFNews 30 декември 2018 в 20:17 2028 0

Най-малко 17 души са убити днес в Бангладеш при сблъсъци между привърженици на управляващите и опозицията по време на днешните парламентарни избори, съобщи Би Би Си. Повече от 20 са ранени.

Предизборната кампания също беше белязана от насилие с жертви, обвинения в репресии срещу опозицията.

Гласуването приключи в 16 ч. българско време. Очаква се резултатът да е нов мандат за министър-председателя Шейх Хасина Вазед.

7 са жертвите от управляващата партия "Народна лига", 5 - от опозиционната Националистическата партия на Бангладеш, предаде Ройтерс. Полицейски помощник е бил убит от симпатизанти на опозицията.

След събитията днес опозицията поиска повторното провеждане на изборите. Кореспондентът на Би Би Си пък съобщава, че е видял урни пълни с попълнени бюлетини преди началото на гласуването.

71-годишната Хасина Вазед - дъщеря на първия президент на Бангладеш - остава популярна сред част от сънародниците си заради силния икономически растеж по време на управлението ѝ. Тя също така прие в страната стотици хиляди бежанци от мюсюлманското малцинство рохинга, бягащи от репресии в Мианма. Но критиците ѝ я описват като авторитарен лидер, пратил в затвора емблематичната си съперничка Халеда Зия, репресиращ дисидентите чрез масови арести на активисти от опозицията (някои от които са изчезнали безследно) и въвел драконовски закони, заставящи медиите да мълчат.

Тя е министър-председател от 1996 до 2001 и през 2008 г. се връща на поста. През януари 2014 г. започва третия си мандат.

Хасина е една от най-влиятелните жени в света, №26 в класацията на сп. "Форбс" за 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!