Избавиха 4000 кучета от експерименти с наркотици в една от най-мащабните спасителни акции на САЩ

OFFNews 10 август 2022 в 14:40 3269 3

Куче от породата бигъл в клетка

Снимка Getty Images

Куче от породата бигъл в клетка

Близо 4000 кучета порода бигъл, отглеждани за извършването на експерименти с наркотици с тях, бяха избавени в една от най-големите акции за спасяване на кучета в САЩ, съобщава Би Би Си.

Те са били затворени в обект във Вирджиния, откъдето ги продавали на лаборатории за експерименти с наркотици. Предприятието е затворено заради нарушаване на правата на животните. Благотворителни организации вече са се заели да търсят домове на избавените кучета.

"Четири хиляди са много - казва ръководителят на Хуманното общество Кити Блок пред Ройтерс. - И ще са необходими 60 дни, за да изведем всички тези животни и да работим с нашите партньори от приюти и спасителни служби в цялата страна, да работим с тях, за да могат тези кучета в крайна сметка да попаднат във вечно любящи домове."

Развъдникът в Къмбърланд, собственост на компанията Envigo RMS, беше съден през май от Министерството на правосъдието на САЩ, което го обвини в множество прояви на жестокост към животните.

Инспекторите са установили, че някои кучета са били умъртвявани, вместо да получават ветеринарни грижи за състояния, които могат лесно да бъдат лекувани. Освен това те са били хранени с храна, която е съдържала червеи, плесени и изпражнения, а на някои кърмачки е било отказвано да ядат. В друг случай 25 кученца са починали от излагане на студ.

След съдебния иск компанията отхвърли обвиненията, но обяви, че затваря този обект и настанява кучетата в благотворителната организация за защита на правата на животните "Хуманно общество", съобщи CBS News.

Сега на бигълите се правят медицински прегледи и ваксинации, преди да бъдат предоставени за осиновяване.

Сенаторът от щата Вирджиния Бил Стенли заяви пред Ройтерс, че спасяването на кучетата е резултат от дългогодишна борба.

"Мога да потвърдя колко страхотни са тези кучета, защото имам две от тях", каза той пред Ройтерс. "Купих два от тези бигъли Енвиго през 2020 и 2021 г.... Тези бигъли купих, защото не исках да се експериментира с тях. А сега знам, че техните братя и сестри също няма да бъдат подлагани на експерименти".

Някои от кучетата вече са приютени в САЩ - включително 200, които са отишли в Южна Калифорния.

Благотворителни организации за повторно прибиране на кучета казват, че много от животните показват признаци на травма, а някои от кученцата никога не са били държани и не са знаели как да играят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

3

dolivo

11.08 2022 в 10:32

акде стига глупости са писали дървени философи отдолу ... прогреса в науката винаги се е правел с моделни организми.

В момента е било евтино и възможно с кучета, това са правили. Правим го невъзможно, ще минат на нещо по скъпо като моделен организъм, дето не е забранено още. И ще се осчетоводи цената в хапчетата ти, шампоана ти и другите ти продукти.

Като не разбирате от икономика, вийте за колко лош бил някой си.

210

2

Merc

10.08 2022 в 20:52

Предпочитам куче , пред човекоподобно - наркоман !

На кучето поне мога да разчитам.

А вие ?

6136

1

WOW

10.08 2022 в 15:20

Каква велика победа е постигната. Сега спокойно ще ги заместят 4000 наркомана. За съжаление след защитниците на кучетата човешкия живот на е на почит.