Южнокорейският парламент гласува за импийчмънт на президента

OFFNews 09 декември 2016 в 13:06 2348 2

Южнокорейският парламента одобри предложението за импийчмънт на президента Пак Кън Хе, замесена в корупционен скандал.

234 депутати гласуваха "за", 56 - "против", което означава, че някои членове на управляващата партия "Сенури" на Пак са гласували за импийчмънт.

Министър-председателят Хуанг Гьо-ан ще изпълнява временно функциите и на президент.

Хиляди хора излизаха по улиците с искане за отстраняването на Пак през последните седмици. След гласуването тя отново се извини, че е хаос в страната заради "нехайството" си.

В основата на кризата бяха отношенията между пак и нейна довереница на име Цой Сун Сил. Според първоначалните данни от разследването, използвайки връзките си с президента, Цой Сун Сил е принудила повече от 50 южнокорейски компании да прехвърлят десетки милиони долари в два контролирани от Цой Сун Сил фонда, създадени специално с тази цел. Към фондовете са били насочени над 70 милиона долара. Според следователите президентът Пак Кън Хе е знаела за тези действия и най-вероятно сама е участвала в тях. Президентът отхвърля това обвинение.

Цой Сун Сил е в ареста. Тя е обвинена в принуда и злоупотреба с власт.

Двете са близки приятелки от 70-те години на миналия век, когато Пак е влязла в ролята на първа дама след убийството на майка ù при опит за убийството на баща ù - тогава военен диктатор на страната. Пак става президент през 2013 г., когато е на 60 г.

Решението на парламента е първата жена президент на Южна Корея да бъде отстранена. Окончателното решение ще вземе Конституционният съд в 180-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови