Италия започва да премахва ограниченията заради Covid-19 от 4 май

OFFNews 21 април 2020 в 13:40 2492 0

Снимка Wikimedia

От 4 май Италия започва поетапно да премахва строгите ограничения на гражданите и бизнеса, наложени заради борбата с коронавируса, обяви днес премиерът Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс и БНР.

„Бих искал да мога да кажа: нека отворим всичко. Незабавно. Да започнем утре сутринта...Но подобни решения ще са безотговорни и може да засилят заразата по неконтролиран начин, анулирайки досегашните ни усилия. Трябва да действаме на база на национален план, който да взема предвид териториалните особености", пише премиерът във Фейсбук.

Броят на новорегистрираните заразени намалява за пръв път от началото на взрива на болестта в страната, твърдят властите. В понеделник общо 108 237 души се лекуваха в болници или у дома, с 20 по-малко от предишния ден. Властите определят спада като малко, но все пак положително развитие.

Мерките остават в сила до 3 май, но някои бизнеси вече подновиха работа, например книжарници, магазини за детски дрехи, при спазване на изискването за социално дистанциране.

Италия е третата държава в света по брой заразени след Испания и САЩ. В неделя увеличението на активните случаи на Covid-19 беше с 486 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови