Италия каза на Зеленски, че залага на победата на Украйна

OFFNews 13 май 2023 в 20:52 1541 4

Зеленски и Мелони в Рим

Снимка АП/БТА

Зеленски и Мелони в Рим

Италия залага на победата на Украйна във войната срещу руската инвазия, заяви премиерът Джорджа Мелони на съвместна пресконференция след разговори с украинския президент Володимир Зеленски в Рим днес, предаде италианската новинарска агенция АНСА, цитирана от БТА.

"В края на февруари бях в Киев. На 26-ти (април) проведохме голяма конференция за възстановяването на Украйна, за да покажем, че нашата страна иска да играе водеща роля във възстановяването и че залагаме на победата на Украйна", каза Мелони. Тя допълни, че Италия ще продължи да оказва военна подкрепа на Киев.

"Ще продължим да оказваме подкрепа, включително военна, така че Украйна да може да отиде на преговори със солидна позиция. Това е важно, защото не може да се постигне мир от позицията на капитулация", заяви Джорджа Мелони.

"Мирът ще настъпи само ако и когато Русия прекрати военните действия", заяви тя в края на срещата си със Зеленски.

Премиерът на Италия за пореден път призова Москва "да спре агресията и да изтегли войските си".

"Подкрепяме дипломатическо решение на конфликта. Подкрепяме мирната формула от 10 точки на президента Зеленски. И признаваме легитимните стремежи към Европа на Украйна, която е аванпост за сигурност на целия европейски континент“, каза Мелони.

Тя допълни, че "Украйна е жертва на агресия и че защитавайки своята цялост и идентичност, тя отблъсква войната от останалата част на Европа. Това, което правят украинците, го правят и за нас".

На общата пресконференция Зеленски се обърна към Мелони с думите: "Джорджа, благодаря Ви за възможността да бъда в тази красива държава с велика история, тук съм, за да ви стисна ръката и да ви благодаря, че дадохте убежище на украинските граждани, никога няма да го забравя."

След срещата си по-рано през деня с италианския президент Серджо Матарела Зеленски написа на украински и италиански език в "Телеграм", че Италия е на правилната страна във войната на Украйна срещу руската инвазия. "В Рим се срещнах с президента на Италианската Република Серджо Матарела. Благодарен съм за последователната подкрепа за Украйна. Оценяваме важната военна помощ, която дава на страната ни възможност да се противопостави на руската агресия. Ключът към успеха ни на бойното поле е навременното получаване на необходимата помощ", допълни той.

По-късно Зеленски беше приет на аудиенция от папа Франциск. Войната носи неописуеми страдания и смърт, каза Светият отец, който е защитник на мира в Украйна.

В Края на април папа Франциск обяви, че Светият престол участва в миротворческа мисия в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

4

AntiZ

14.05 2023 в 10:45

"Италия каза на Зеленски, че залага на победата на Украйна". А официална България какво казва? Риторичен въпрос.

1236

2

БотоксПутю

13.05 2023 в 21:03

Keфи ме италианската Гергана с отношението си към путювата агресия.

22548

1

dolivo

13.05 2023 в 20:55

А така , руските агенти в Италия им изпадаха зъбките най-сетне.