Испанският премиер Педро Санчес е бил незаконно подслушван

OFFNews 02 май 2022 в 13:48 3224 0

Снимка Архив

Мобилните телефони на испанския премиер Педро Санчес и на министърката на отбраната Маргарита Роблес са били следени чрез израелския шпионски софтуер "Пегас", предаде БТА. 

"Това не са предположения. Няма съмнение, че това е незаконна и неразрешена намеса", заяви на извънредна пресконференция началникът на канцеларията на Санчес, Феликс Боланьос. Тази намеса "е външна", което означава, че е извършена от неофициални органи и без разрешение на държавните институции, уточни той, цитиран от Асошиейтед прес.

Боланьос каза, че телефонът на Санчес е бил заразен със софтуера през май 2021 г. и тогава е имало най-малко едно изтичане на данни, посочва Ройтерс. Шефът на премиерската канцелария не каза кой би могъл да шпионира министър-председателя и дали има заподозрени чуждестранни сили или испански организации.

По думите му при хакването на телефоните е получено значително количество данни. Испанското правосъдие е сезирано за случая.

Новината се появява след силен натиск върху лявото коалиционно правителство да даде обяснения във връзка с изнесена от канадската правозащитна организация "Ситизън лаб" информация, че над 60 души, свързани с каталунското отцепническо движение, са били мишена на софтуера "Пегас", разработен от израелската компания "НСО груп".

След появата на твърденията за подслушване на членове на сепаратисткото движение, което е ключов съюзник в парламента на испанското правителство на малцинството, лявата просепаратистка партия "Републиканска левица на Каталуния" заяви, че няма да подкрепя правителството, докато Мадрид не вземе мерки за възстановяване на доверието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews