Испания и ЕС предлагат на Великобритания сухопътната граница с Гибралтар да остане отворена

OFFNews 25 ноември 2022 в 18:34 2256 0

Гибралтар

Снимка Красимир Крумов

Сухопътната граница между Гибралтар и испанския Ла Линеа де ла Консепсион

Испания и Европейската комисия са предложили на Великобритания сухопътната граница на Гибралтар да остане отворена, като част от окончателното решение за уреждане на статута на анклава след Брекзит, заяви днес испанското министерство на външните работи, цитирано от БТА.

На 31 декември 2020 г., часове преди Брекзит официално да стане факт, Мадрид, Лондон и Брюксел се договориха, че част от споразуменията на ЕС, като това за Шенгенското пространство, ще продължат да важат за Гибралтар и че Испания ще охранява пристанището и летището до намиране на окончателно решение.

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес заяви днес пред испанските местни и регионални власти край Гибралтар, че Испания и Европейската комисия са отправили предложение към Великобритания, което предвижда районът да се превърне в "зона на споделен просперитет".

Вчера британският посланик в Мадрид Хю Елиът изрази увереност пред гибралтарската телевизия Ге Бе Се, че до края на тази година ще може да се постигне споразумение.

Предложението на Мадрид и Брюксел предвижда премахване на граничните заграждения, което ще позволи свободното движение на хора между Испания и анклава, се посочва в изявление на испанското външно министерство.

"Съгласно Шенгенското споразумение това налага Испания да поеме контрола върху външните граници на Гибралтар, за да може да упражнява определени функции и правомощия, нужни за съхраняването на интегритета и сигурността на Шенгенското пространство", се казва в изявлението на дипломатическото ведомство.

Всеки ден от Испания до Гибралтар пътуват около 15 000 души, а на територията на анклава живеят общо около 32 000 човека.

Испания се съгласи да отложи решаването на въпроса с претенциите си за суверенитет над Гибралтар, като това ще позволи на Мадрид да се фокусира върху възможността да остави границата отворена, заяви Албарес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови