Исландия затваря посолството си в Русия, но не къса дипломатическите отношения

OFFNews 09 юни 2023 в 18:29 1106 3

Снимка Iceland Monitor

Тордис Колбрун Рейкфьорд Гилфадотир

Правителството на Исландия обяви затварянето на посолството си в Москва, като работата на дипломатическото представителство ще бъде прекратена официално от 1 август, съобщи министърът на външните работи на страната Тордис Колбрун Рейкфьорд Гилфадотир. Рейкявик очаква също така Русия също да си прибере обратно посланика, въпреки че Рейкфьорд Гилфадотир уточни, че решението не представлява скъсване на дипломатическите отношения с Москва.

Решението е пряко свързано с войната, която Русия води срещу Украйна. Руската агресия предизвиква в Рейкявик периодично призиви за експулсирането на руския посланик страната. Тордис Колбрун Рейкфьорд Гилфадотир обаче обяснява, че решението за затваряне на посолството в Москва е резултат от внимателно обсъждане и не е насочено към прекратяване на политическите отношения с Русия, а по-скоро е отговор на текущото ограничено състояние на отношенията между двете страни.

Исландското посолство в Москва отчита минимална активност през последните месеци, а исландското правителство очаква значително намаляване - с ок. 70 процента дейността на руското посолство в Рейкявик. Там в момента работят трима дипломати и петима технически служители.

В изявление, публикувано от Министерството на външните работи, се обяснява, че затварянето на посолството в Москва се дължи на несъответствието на дейността му с приоритетите на исландската външна служба. Освен това в изявлението се отбелязва, че независимо от търговските, културни или политически връзки, отношенията с Русия са поддържани на минимално ниво.

След съобщението на Тордис Колбрун Рейкфьорд Гилфадотир Рейкявик извика руския посланик на среща с министърката и беше информиран за решението за затваряне на посолството в Руската федерация. Посланикът на Русия също така е бил уведомен за очакването на исландското правителство Русия да намали представителството си в Исландия така, че да доведе "отсъствие на посланик в посолството в Рейкявик".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

800

3

Evrodupetat

15.06 2023 в 13:40

Сега вече Путин ще си разплете чорапите от мъка

318

2

Valioka

10.06 2023 в 20:52

Браво! Това е едно добро начало...

345

1

Джендо Джедев

09.06 2023 в 22:11

Всички обичат Рашка... :D