Иран прекратява ядреното споразумение, ако САЩ се оттегли от него, обяви аятолах Хаменей

OFFNews 18 октомври 2017 в 17:29 2461 1

Снимка Reuters

Иранският върховен водач аятолах Али Хаменей обяви, че Техеран ще спазва ядреното споразумение със световните сили, доколкото и другите страни по сделката се придържат към нея, но ще "я скъса на парчета", ако САЩ се оттеглят от нея.

Хаменей приветства подкрепата на европейските страни за споразумението.

Той обаче поиска да се направи повече в тази посока, след като американският президент Доналд Тръмп отказа да потвърди ангажимента на САЩ към сделката.

Европа трябва да се противопостави на действията на Америка, заяви той, като допълни, че не е достатъчно на Тръмп само да му се казва да не къса сделката. 

"Няма да си хабя времето да отговарям на безсмислените коментари на президента грубиян", каза аятолахът и предупреди, че ако САЩ се оттеглят от сделката, Иран "ще я скъса на парчета".

Хаменей заяви, че Иран е решен да продължи спорната си програма за балистични ракети въпреки настояването на Европа и Америка да я прекрати. Техеран казва, че разработва ракети само за отбранителни цели.

"Те (европейците) питат защо Иран има ракети? Защо самите вие имате ракети? Защо имате ядрени оръжия? Не мислим, че е приемливо европейците да се присъединяват към Америка в упражнявания от нея тормоз", каза Хаменей, цитиран от Ройтерс и БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови