Иран обвини Саудитска Арабия, че бомбардира посолството ѝ в Йемен

OFFNews 07 януари 2016 в 13:56 3674 1

Снимка AFP

Иран обвини Саудитска Арабия в това, че е бомбардирала посолството на Техеран в столицата на Йемен Сана. 

Говорителят на иранското министерство на външните работи Хосейн Джабер Ансари обяви, че саудитската бойна авиация нарочно е поразила дипломатическото представителство на Техеран в Сана, като е ранила няколко служители. 

Това предумишлено действие нарушава всички международни конвенции за защита на дипломатическите мисии и саудитското правителство е отговорно за нанесените щети и за раняването на служителите, категоричен е той. 

Жители на Сана съобщиха за дузина въздушни атаки в четвъртък. 

В същото време стана ясно, че Иран забранява вноса на произведени в Саудитска Арабия продукти. Техеран забранява до второ нареждане и традиционната умра – поклонение в Мека, което може да се извърши по всяко време на годината. 

Предвожданата от Рияд коалиция се бие срещу бунтовниците хути в Йемен.

Напрежението между двете страни се изостри, след като в събота Рияд екзекутира известния шиитски проповедник Нимр ал Нимр по обвинение в тероризъм. Това предизвика масови протести на мюсюлманите шиити в региона. В столицата на Иран Техеран демонстранти подпалиха посолството на Саудитска Арабия. След инцидента Рияд обяви, че скъсва дипломатическите си отношения с Техеран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!