И в конфликта със Саудитска Арабия Иран не иска да поема рискове

OFFNews 04 януари 2016 в 19:20 5980 5

Иран

Снимка Димо / OFFRoad-Bulgaria.com

Изглед от свещения ирански град Кум.

Иран се опитва да реагира сдържано в ескалиращия тежък политически конфликт със Саудитска Арабия, подсказва френският вестник „Монд“ в кратък преглед на събитията, довели да скъсване на дипломатическите отношения между Рияд и Техеран и до пламване на ново огнище на напрежение в Близкия и Средния Изток.

„Нямаше как – пише вестникът - Саудитската монархия да не знае, че екзекуцията на Ал-Нимр ще предизвика насилствени реакции в целия шиитски свят. Али Хаменей, върховният водач на Ислямска република Иран, който претендира за лидерство след шиитите от цял свят, осъди екзекуцията. В неделя сутринта той обяви, че „божествената ръка на възмездието ще сграбчи за гърлото саудитските политици“. Водачът все пак се въздържа да изрече преки и конкретни заплахи спрямо Рияд.

Критиките на Хаменей напомнят онези, които той формулира след тежката блъсканица в Мека, през септември 2015 г., когато загинаха 2200 души, а от тях над 400 иранци. Тогава в Иран бяха извършени националистически и антиарабски нападения. „Водачът трябва да има предвид тази неприязън, тази омраза, която се изразява и в елита, и в иранското общество“, коментира социологът Азадейх Киан от университета Париж VII.

Този път властта реагира бързо

Нападението против саудитското посолство в Техеран в събота изглежда, според френския всекидневник „организирано от радикални елементи, свързани с иранските народни милиции, така наречените басиджи“.

„То напомня за нападението, извършено през 2011 г. Против посолството на Великобритания, малко след налагането на санкции, свързани, свързани с иранската ядрена програма. Но този път властта в Иран реагира бързо, окачествявайки инцидента като такъв, който „никак не може да бъде оправдан и преди всичко демонстрира незачитане към Иран“. Думите са на умерения президент Хасан Рохани.

Съдебната власт, която е в ръцете на консерватори, обяви още в неделя, че са арестувани около 40 от нападателите на Саудитската посолство. Сдруженията на басиджи в 8 университета в столицата осъдиха нападението, а нови демонстрации, подети в неделя в Техеран и Машхад бяха разпръснати.

В заключение „Монд“ цитира експерта от Френския институт за стратегически анализи Давид Ригуле-Роз: „Иран не иска да поема рискове. След международното споразумение за ядрената  програма (сключено през юли м. г. във Виена) Техеран се стреми да се интегрира отново в международната общност и знае, че за целта е необходимо да спазва основните норми.“


Различни представи в България

Публикациите за Иран и за намеренията на неговите лидери зачестяват, тази в „Монд“ е само една от многото.

По света интересът или поне любопитството към страната расте бързо заради успешно приключилите преговори по ядрената му програма, после заради неговата реална и очаквана роля във войната против ИДИЛ, а сега и покрай сблъсъка в Рияд.

Не са много българите, които имат преки впечатления от живота Ислямската република, но във всеки случай са вероятно доста повече от посещавалите Саудитска Арабия.

Подробен и илюстриран с великолепни снимки е разказът за Иран на Димо, уважаван участник в OFFRoad-Bulgaria.com. През лятото на 2010 година той предприе сам обиколка с мотор към Пътя на коприната.

Любопитен е един от отзивите за впечатленията, които Димо споделяше във форума:

"След твоите разкази за Иран и най-вече за иранците си давам сметка, колко малко знам за тази страна и колко грешна е била представата ми, изградена от кратки репортажи в новинарските емисии... Преди да тръгнеш, най-голямото ми притеснение беше: как ще преминеш през тази страна и да не ти се случи нещо. Доста по-късно разбрах, колко много съм бъркал."

Миг от самотно българско запознаване с пустинята. Димо / OFFRoad-Bulgaria.com

Ето лаконичното обобщение за Иран на самия пътешественик:

„Наистина огромна страна (територията ѝ е колкото на Германия, Франция и Испания взети заедно). Невероятна природа, невероятни хора, много история... В Иран изминах точно 3172 км за осем дни и похарчих точно 150 USD. Страхотен асфалт - неразмазан от жегите. Цената на бензина беше 0,70 стотинки за литър, минута с М-тел до България - 5лв. SMSи - няма.“

С целия пътепис можете да се запознаете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови