Иран е готов да достави на Русия стотици безпилотни самолети

Антииранска коалиция се събира в Близкия изток

OFFNews 12 юли 2022 в 13:53 3102 3

Дронове

Снимка IRANIAN ARMY/GETTY IMAGES

Ирански дронове.

Иран планира да достави на Русия стотици безпилотни летателни апарати, някои от които с бойни способности, за да ги използва във войната срещу Украйна. Това заяви съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Би Би Си.

"Иранското правителство се готви да предостави на Русия до неколкостотин безпилотни самолета, включително превозни средства, способни да пренасят оръжие, в ускорен график", заяви Съливан пред репортери. - Нашата информация също така сочи, че Иран се готви да обучи руските сили в използването на тези безпилотни летателни апарати."

По думите на Съливан това за пореден път потвърждава, че Русия изпитва големи затруднения да снабдява армията си с оръжие.

През последните две седмици ВСУ са унищожили повече от дузина оръжейни складове зад руските линии. Според украинските командири последният прецизен удар е бил нанесен във вторник вечерта в Нова Каховка.

Дроновете играят важна роля и за двете страни в тази война.

Те се използват за идентифициране на вражеските позиции, за насочване и коригиране на артилерийския огън.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски поиска от западните съюзници да предоставят на Киев хиляди безпилотни самолети.

Според Съливан въпросните ирански безпилотни самолети са били използвани от йеменските бунтовници в боевете срещу саудитските войски.

Тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън ще пътува до Саудитска Арабия за среща на върха, на която ще се обсъжда, наред с други неща, отбранителен съюз за Близкия изток, който да се противопостави на Иран.

Байдън ще посети и Израел, който все още не се е присъединил към западните антируски санкции, но може да промени позицията си заради новия кръг на военно сътрудничество между Русия и Иран. Израел смята, че Иран е основната заплаха за неговата сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

600

4

plamen plamen

15.07 2022 в 17:21

Кои правила наруших бе господа американски куросмукачи - така сте малапали хуя на Баидън че не виждате кво става около вас

2073

2

Johnny B Goode

12.07 2022 в 19:04

Явно е дошло времето рашистите да се обрърнат за военна помощ към по-високо технологични държави, като Иран например.

-240

1

редовно четящ

12.07 2022 в 17:24

Така ами! Да се отблагодарят за логистичната помощ, която рашистан оказа навремето за свалянето на шаха.