Институтът за войната: Контранастъплението на ВСУ прилича на операцията за освобождаването на Херсон

OFFNews 05 юли 2023 в 09:47 11418 0

Снимка Генерален щаб на ВСУ

Засега не се забелязват индикации за задънена улица и невъзможност за връщане на големи територии.

Настоящото темпо на украинските операции не дава индикации ВСУ да се намира в задънена улица и Украйна да не може да си върне големи територии. Това е основният извод в последния доклад на Института за изследване на войната ISW за хода на бойните действия. Според тинк-танка ВСУ са продължили във вторник с контраофанзивите на поне четири сектора на фронта и са постигнали напредък на 4 юли. На този етап контранастъплението не е динамично, както Харковската контранастъпателна операция, а прилича повече на бавното, но в крайна сметка успешно освобождение на Херсон, смятат експертите на института.

По всичко изглежда, че украинските сили се съсредоточават върху създаването на "асиметричен градиент на изчерпване", който запазва украинската ударна сила с цената на по-бавен темп на териториални завоевания, като същевременно постепенно изтощава руската ударна сила и оборудване. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов съобщи на 4 юли, че украинските сили изпълняват основната си задача за унищожаване на руската жива сила, оборудване, складове за гориво, артилерия и противовъздушна отбрана и че „войната на унищожение е равна на война на километри".  Оценката на Данилов подчертава приоритизирането на продължаващата кампания на Украйна за изваждане от строя на руска жива сила и активи пред опитите за провеждане на масивни механизирани маневри за бързо връщане на големи участъци от територия.

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Боб Бауер съобщи на 3 юли, че украинските сили са прави да действат предпазливо и да избягват големи загуби в контранастъплението и призна, че контранастъплението е трудно заради противопехотни мини и други препятствия на дълбочина до 30 километра в окупираната от Русия територия.

Настоящият темп на украинските операции не е показател за задънена улица или доказателство, че Украйна не може да си върне големи територии, подчертава ISW. Украинските сили проведоха бавни и постепенни кампании за блокиране срещу зоните на руска концентрация на източния (ляв) бряг на Херсонска област и ограничени сухопътни атаки на западния (десен) бряг между август и ноември 2022 г., преди най-накрая да принудят руското изтегляне от десния бряг в средата -ноември.

Ситуацията в Южна Украйна е различна и вашингтонският институт оценява темпото като по-добро от това на руската зимно-пролетна офанзива и по-бавно от Харковската настъпателна операция. "Настоящата украинска контраофанзива е по-малко драматична и бърза от тази, която освободи голяма част от Харковска област, по-успешна е от неуспешната руска зимна офанзива и като цяло най-много прилича на по-бавната, но в крайна сметка успешна Херсонска контраофанзива по своето темпо и първоначален напредък", анализира ISW.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика