Индийската армия показа за първи път използване на обучени летящи хищници за сваляне на бойни дронове

Красимир Крумов 29 ноември 2022 в 22:40 18756 1

Снимка Twitter / Manish Pangotra

Индийската армия показа за първи път използването на хищна птица от семейство Milvinae за откриване и унищожаване на дронове на противника.

Индийската армия показа уменията на специално обучена граблива птица за въздушен бой срещу с малки дронове. В планините на щата Утаранчал близо до ски курорта Аули срещу безпилотна бойна машина беше пуснат обучен летящ хищник Кайт (Каня). Птицата открива и достига дрона, след което го събаря на земята.

Малките дронове са проблем за Индийската армия, тъй като постоянно проникват от пакистанска страна в районите на Джаму, Кашмир и Пенджаб. С тяхна помощ, според Делхи, Пакистан прехвърля на индийска територия наркотици, оръжия и пари за терористи. За първи път бойно използване на хищниците от семейството Milvinae, беше демонстрирано в рамките на 18-тото издание на съвместното учение на армиите на Индия и САЩ Yudh Abhyas 22, което е в ход вече две седмици в Аули.

Индийските и американските войски участваха във вторник в учение на голяма надморска височина в студен, планински терен близо до спорната граница на Индия с Китай, в момент, когато и двете страни се опитват да управляват нарастващото напрежение с Пекин, отбелязва Асошейтед прес.

По време на тренировъчните операции индийски войници се спуснаха от хеликоптери, за да прогонят въоръжени лица от къща в демонстрация на бойни умения без въоръжение. Други учения тренировки включва кучета за откриване на взривове и безпилотни превозни апарати за обезвреждане на бомби, а обучените хищни птици бяха пуснати в битка срещу малките „вражески“ дронове.

Представител на индийското министерство на отбраната каза, че учението е съсредоточено върху наблюдение, умения за водене на планинска война, евакуация на пострадали и бойна медицинска помощ при неблагоприятни терени и климатични условия. То включва също така оказване на хуманитарна помощ, помощ при бедствия и операции, свързани с поддържане на мира. САЩ и Индия провеждат учението при разменени домакинства, през 2021 то се проведе в Аляска.

Тази година маневрите са на само около 100 километра (62 мили) от Линията на действителния контрол, спорна граница, която разделя териториите, контролирани от Китай и Индия.

Индия и Китай водиха война по границата през 1962 г. Последният спор избухна през юни 2020 г., когато най-малко 20 индийски войници и четирима китайски войници бяха убити при сбиване в района на Ладак. Тогава се стигна дотам, че двете страни разположиха десетки хиляди войници, подкрепени от артилерия, танкове и бойни самолети по линията на действителния контрол.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

1

ob1

30.11 2022 в 09:56

Чудя се дали алкашите обучават бойни врабчета, които да противопоставят на прословутите украински бойни комари :)