Индиец отряза показалеца си, защото гласувал за 'погрешната' партия

OFFNews 19 април 2019 в 14:00 2880 2

Снимка YOGESH KUMAR SINGH/Би Би Си

Индийски гласоподавател отряза показалеца си, след като осъзнал, че е гласувал за "погрешната" политическа партия.

Във видео, добило публичност, Паван Кумар казва, че погрешка гласувал за управляващата партия Бхаратия Джаната (BJP) вместо за регионалната партия, за която искал, но се объркал от многото символи на машината за гласуване.

Показалецът на всеки гласоподавател се боядисва с мастило, след като гласува. И така, мъжът отрязал своя.

Той гласувал в четвъртък в Буландшахр, в северния щат Утар Прадеш. Тогава беше втората фаза от гласуването в рамките на генералните избори в Индия.

"Исках да гласувам за слона, но гласувах погрешка за цветето", казва Кумар във видеото. Той има предвид символите на партиите, показани на машините за гласуване до имената на всеки кандидат.

Символът на BJP е лотус, слонът е символът на партия Бахуджан самадж (BSP) - влиятелна регионална партия, която влезе в коалиция с други регионални партии, за да се изправи срещу управляващата BJP.

Символите на партиите играят важна роля в индийските избори, защото те помагат за лесното идентифициране на политическите сили в страната, където в много райони грамотността е ниска. Съществуват още няколко регионални партии и коалиции, което често обърква гласоподавателите.

Изборите в Индия се провеждат в седем етапа. Преброяването ще започне на 23 май. 900 милиона души имат право на глас, което прави вота най-мащабните избори, които светът някога е виждал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

2

SC

19.04 2019 в 20:14

Ей на това му се вика гласуване - цветенца, слончета и прочие картинки, вместо цифри и букви. Така и най-неукият ще може да гласува.
Как така нашенските депутати все още не са въвели подобна система за гласуване?

12005

1

Doxen

19.04 2019 в 14:39

Дано не вземе да сбърка и жената, че тогава не ми се мисли. : Д