Индия ще намали вноса на иранския петрол с 20%

Елица Мартинова 05 март 2012 в 14:33 1481 0

Петрол, Снимка: БГНЕС
Петрол, Снимка: БГНЕС

Индийската фирма, консумираща най-голямо количество ирански петрол, планира да намали почти на половина потреблението му. С това Индия ще редуцира вноса на суровината от Иран с 20%.

Най-голямата петролна компания в Индия Mangalore Refinery and Petrochemicals Ltd (MRPL) може да сведе потреблението си на ирански петрол до 80 хиляди барела на ден, смятано от 1 април тази година, предаде Ройтерс. Това представлява спад с 44% от средната годишна консумация на фирмата, възлизаща на 150 хиляди барела дневно.

В края на февруари САЩ проведе преговори с Китай, Индия и Япония за намаляване потреблението на ирански петрол. Тогава трите страни дадоха принципното си съгласие да намалят консумацията на суровината от ислямската република най-малко с 10%. Решението бе взето заради наложените от САЩ санкции срещу Иран, които затрудняват бизнес-връзките между азиатските страни и производителите от ОПЕК.

Китай, Япония и Индия представляват пазар за 45% от петролната продукция на Техеран, възлизаща на 2,6 милиона барела дневно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови