САЩ: До една година Иран ще има материал за атомна бомба

OFFNews 30 януари 2012 в 13:45 1732 0

 Леон Панета  Снимка:Alex Wong
MCLEAN, VA - FEBRUARY 19: Central Intelligence Agency Director Leon Panetta speaks during his ceremonial swearing-in at the CIA headquarters February 19, 2009 in McLean, Virginia. Panetta is the 19th director of the agency. (Photo by/Getty Images) Original Filename: GYI0056789859.jpg

Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета заяви, че до една година Иран ще произведе достатъчно обогатен уран за направата на атомна бомба. По думите му САЩ ще направят "всичко необходимо", за да им попречат, съобщава АФП.

"Ще им отнеме около година, докато успеят да направят една бомба, а после още една или две, за да ги качат на носители, като например ракети", заяви американският министър пред телевизия CBS. Всички 16 американски разузнавателни агенции са на мнение, че иранското ръководство е разделено по въпроса дали да се прави, или не атомна бомба, и че засега не е взето решение за направата й, въпреки, че продължава изпълнението на спорните си програми.  Шефът на Пентагона съобщи, че според разузнавателните служби на САЩ сред иранското ръководство има разногласия дали страната да се сдобие с ядрено оръжие и че макар да продължават ядрената си програма, иранците на този етап не са взели окончателно решение по въпроса.

"Позицията на САЩ и президентът Обама по въпроса бяха ясни. Не желаем Иран да разработва атомно оръжие. Това е насока за нас, очевидно също и за израелците, следователно ние споделяме обща цел в случая", заяви министърът.

Панета не спомена открито за удари, а се задоволи да потвърди, че "всички варианти са на масата", и добави, че ако се наложи действията няма да закъснеят. В реч за състоянието на съюза миналата сряда, президентът Барак Обама потвърди, че Вашингтон остава решен да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, но че "мирно решение на въпроса е още възможно". Междувременно стана ясно, че инспектори от Международна Агенция за Атомна Енергия (МААЕ) са започнали мисия в Иран за разследване на предположенията за тайна иранска програма за атомни оръжия, пише британският в. Guardian. Тридневната визита на агенцията започна на фона на растящ икономически натиск от запада и предупреждения за опазване на петролните доставки от Персийския залив от възможна иранска блокада. Разкритията на МААЕ могат да окажат голямо влияние върху усилията на САЩ да контролират иранската способност за обогатяване на уран, която според Вашингтон и неговите съюзници може да доведе до производство на ядрени оръжия. Екипът на МААЕ ще посети подземно съоръжение за обогатяване на уран в планината близо до свещения град Кум, на 80 мили южно от Техеран. Иранският външен министър изрази оптимизъм за визитата на инспекторите от МААЕ, която ще доведе до разбирателство, въпреки световните опасения, че Иран се опитва да разработи атомни оръжия, пише в. New York Times. Али Акбар Салехи, който е на посещение в Етиопия, се опита да успокои напрежението. "Оптимисти сме за мисията и резултата от нея", каза Салехи за инспекцията. "Винаги сме се опитвали да следваме принципа на прозрачност в сътрудничеството с МААЕ. Делегацията ще има въпроси и необходимите отговори ще бъдат предоставени", добави Салехи, цитиран от иранската агенция Mehr.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!