Имамът в централната джамия в Брюксел е радикализиран и опасен, обяви Белгия

OFFNews 03 октомври 2017 в 12:30 3983 1

Снимка DW

Имамът на централната джамия в Брюксел е изключително радикализиран и опасен за националната сигурност, обяви белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен. 

Взето е решение на имама да бъде отнето правото на пребиваване. Той е гражданин на Саудитска Арабия.

Разполагаме с много ясни данни, че имамът е салафит, изключително радикализиран, консервативен и опасен за нашето общество и за националната сигурност, заяви Франкен, цитиран от БТА.

Той посочи още, че ще бъде затегнат контролът над финансирането на джамиите в Белгия. 

Саудитска Арабия е стопанин на централната джамия в Брюксел с дългогодишен договор. Джамиите в Белгия са 320, от тях 70 са в Брюксел, а в около 10 на сто от общия брой се проповядва салафизъм, сочат официални данни.

Броят на джамиите в Белгия, където се проповядва салафисткия прочит на исляма, включително идеята за джихад, е нараснал двойно от 2001 г. насам. От 70-те джамии в Брюксел едва 13 са признати за официални храмове от държавата.

Въпросът за отношенията между Саудитска Арабия и Белгия доби особена чувствителност покрай миналогодишните атентати в Брюксел. Това бе свързано със съмненията, че в джамията се проповядва радикален ислям, възприет за държавна политика в Саудитска Арабия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови