Илон Мъск с дарение от 5,7 милиарда долара в акции за благотворителност

Лора Костова 15 февруари 2022 в 16:59 3457 1

Снимка Getty Images

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск дари акции на производителя на електрически автомобили на стойност приблизително 5,7 милиарда долара за благотворителност, съобщи CNN.

Дарението на 5 044 000 акции беше разкрито в понеделник, чрез документацията до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ. Акциите са били дарени миналата година между 19 и 29 ноември, без да са посочени имената на получателя или получателите на акциите.

По време на дарението акциите на Tesla се търгуваха над 1000 долара за брой. Дарените акции възлизат на стойност 5,7 милиарда долара, въз основа на средната стойност на най-високата и най-ниската котирана цена към датата на сделката.

Това прави Мъск вторият най-голям донор в САЩ за 2021 г. Изпълнителният директор на Tesla се нарежда след Бил Гейтс и Мелинда Френч Гейтс, които дариха 15 милиарда долара за изминалата година, според годишната класация на Chronicle of Philanthropy .

Дарените акции не подлежат на данък върху капиталовите печалби и тяхната стойност може да се приспадне от данъци.

Tesla не дава повече подробности за дарението. Мъск е създал фондация, която отпуска безвъзмездни средства в подкрепа на каузи, включително за педиатрични изследвания и научно образование, но информацията около тези събития е доста оскъдна.

Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

1

fishcake1

16.02 2022 в 08:02

Най-лесният начин да не плащаш данъци и да запазиш капиталови печалби. Защо и Гейтс направи фондацията с жена си.
 
X

Подкастът на OFFNews