Японска подводница удари по грешка търговски кораб в Тихия океан

OFFNews 09 февруари 2021 в 11:12 1778 0

Снимка Wikimedia commons

Подводница от клас Soryu

Японска подводница се сблъска с търговски кораб при опит да изплува край тихоокеанското крайбрежие на страната в понеделник, съобщиха правителствени представители. Инцидентът се е случил в крайбрежните води на остров Шикоку в Южна Япония.

Трима души от екипажа на подводницата клас Soryu са пострадали леко. Тя задира корпуса на кораба, докато изплува и части от задвижването и комуникационните й системи са повредени, но все още работят, съобщават от японското министерството на отбраната. Търговският кораб на хонконгската компания Ocean Artemis не е понесъл щети.

Експерти обясняват, че повредата на подводницата е сериозна, тъй като не може да се задвижва сама и да осъществява комуникация.

Този инцидент се случва 20 години след като на 9 февруари 2001 г. американска ядрена подводница удря случайно японския кораб "Ехиме Мару" на рибарското училище в Уваджима, превозващ ученици и учители на борда, който потъва за минути. Спасени са 26 души. Американският флот изплаща обезщетения в размер на общо $16,5 милиона на жертвите, а командирът на подводницата Скот Уадъл е признат за виновен за неспазване на задълженията си и престъпна небрежност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!