Япония обмисля да обяви COVID-19 за сезонен вирус и да отмени карантината

С преминаването на болестта в друга категория лечението и ваксинацията срещу коронавирус ще се заплащат от пациентите

OFFNews 19 януари 2023 в 10:02 1475 0

Фумио Кишида

Снимка Getty Images

Фумио Кишида, министър-председател на Япония

Японското правителство смята от 1 април да промени юридическия статус на COVID-19 и да прехвърли тази болест в категория, към която спада например сезонният грип. Решение ще бъде взето утре на съвещание с участието на премиера Фумио Кишида и министри, съобщи днес японският в. "Санкей", цитиран от БТА.

В момента Япония класира COVID-19 в т. нар. втора категория инфекциозни заболявания, което налага заразените с коронавируса да бъдат лекувани изцяло за сметка на държавата. Този статус на болестта дава и възможност за принудителни ограничения, например да бъдат поставяни под карантина лица, за които се подозира, че са инфектирани.

По данни на вестника обаче от 1 април COVID-19 ще спада вече към "пета категория", включваща сезонните вирусни заболявания. Лечението им се плаща от самия пациент, като се приспадне делът, финансиран от застрахователя му. Ваксинирането срещу коронавирус също ще става срещу частично заплащане, след като изтече предвиденият преходен период, през който правителството все пак ще поема разходите.

Планирано е също поетапно спиране на субсидиите за болниците, настаняващи пациенти със симптоми на COVID-19.

Същевременно заболеваемостта от коронавируса в Япония все още е доста висока. Вчера бе съобщено за над 125 000 заразени и почти 450 смъртни случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови