Ядреното разоръжаване е в застой, страните продължават да модернизират арсенала си

OFFNews 14 юни 2021 в 08:45 1307 0

Има признаци, че ядреното разоръжаване по света е в застой. Въпреки че ядрените бойни глави намаляват, към началото на 2021 г. е налице тревожна тенденция на увеличаване на разгърнатите ядрени бойни глави, констатира Стокхолмският международен институт за изследвания на мира (SIPRI) в годишния си доклад, цитиран от БТА.

Авторитетният мозъчен тръст публикува вчера годишния доклада си за 2021 г. за въоръжаването, разоръжаването и международната сигурност.

Едновременно с обръщането на тенденцията на намаляване на разгърнатите ядрени бойни глави редица държави изпълняват широкообхватни и скъпи програми за модернизиране на ядрения си арсенал, установява институтът.

В началото на 2021 г. деветте ядрени сили: САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Пакистан, Израел и Северна Корея, заедно притежават приблизително 13 080 ядрени оръжия. В началото на 2020 г. броят им е бил 13 400, според SIPRI. САЩ и Русия притежават над 90% от тези оръжия. Останалите са в Китай, Франция, Великобритания, Пакистан, Индия, Израел и Северна Корея.

Русия притежава 6255 ядрени бойни глави - със 120 по-малко от преди година. САЩ имат 5500 и там намалението е с 250, по данни на СИПРИ. Въпреки цялостното намаление  разположените с оперативни сили ядрени оръжия се увеличават от 3720 м.г. на 3825. Около 2000 от тях се поддържат в състояние на висока оперативна готовност. Почти всички те принадлежат на Русия или САЩ.

В началото на тази година Вашингтон и Москва удължиха в последния възможен момент с още 5 г. действието на двустранния договор "Нов СТАРТ". Той цели да поддържа ядрените им арсенали на равнище под това по времето на Студената война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови