И Камбоджа има проблем със Св. Валентин

OFFNews 14 февруари 2024 в 15:02 1180 1

Св. Валентин в Камбоджа

Снимка Getty Images, архив

Млада жена в Камбоджа продава цветя за Деня за влюбените.

Да се празнува или не чуждоземният Ден на влюбените е тема не само у нас, а и в Камбоджа, разказва репортаж на Би Би Си.

Младите хора в Камбоджа бяха призовани да избягват "загубата на достойнство" в деня на свети Валентин, а властите предупредиха за капаните на предбрачния секс.

Министерството на образованието нареди на училищата да "вземат мерки за предотвратяване на неподходящи дейности в Деня на влюбените" и добави, че този повод "не е традиция за нашата кхмерска националност", предава Би Би Си.

Сексът преди брака, особено сред жените, се смята за табу в Камбоджа.

През последните години Денят на влюбените стана популярен сред младите хора в страната от Югоизточна Азия, като по това време в много магазини и улични сергии се продават цветя като рози, увити в розов и червен целофан, и стоки с форма на сърце.

Но хората с по-традиционни, социално-консервативни убеждения го смятат за чужд празник, който застрашава будистката култура на страната.

Министерството по въпросите на жените се присъедини към призивите към празнуващите в сряда двойки, заявявайки, че някои хора "разбират погрешно значението" на Деня на влюбените. А министерството на културата помоли властите и родителите да напомнят на децата да използват деня "в съответствие с красивата кхмерска традиция в името на тяхната чест и достойнство".

Националният орган за борба със СПИН на Камбоджа също призова хората да избягват сексуални действия и ги помоли да отбележат празника, като отпразнуват любовта си към семейството и приятелите.

Камбоджа не е единствената страна, в която 14 февруари е предизвиквал спорове, припомня Би Би Си. От 2008 г. до 2019 г. религиозната полиция в Саудитска Арабия забрани продажбата на подаръци за Свети Валентин, включително червени рози, тъй като властите смятаха празника за неислямски. В Индия и Пакистан преди това религиозни групи протестираха срещу празнуването на Свети Валентин, заявявайки, че то е обида за индуизма и исляма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика