Хуманитарната криза в Йемен ще се задълбочи заради проблеми с финансирането на агенция на ООН

OFFNews 27 декември 2021 в 21:55 1151 1

Хуманитарната криза в Йемен се задълбочава отново заради изчерпващите се средства на Световната програма  по прехраната (WFP) - специализираната агенция на ООН, чиято основна дейност е доставката на хранителна помощ.

От януари нуждаещите се в страната ще получават само половината от дневната минимална дажба, осигурявана от агенцията на ООН, пише Би Би Си.

На този фон според последните данни повече от половината от домакинствата в Йемен гладуват. По данни на ООН броят на нуждаещите се от хуманитарна помощ в страната през 2021 г. се увеличи до 24 млн. души.

WFP предупреди, че хранителните ѝ запаси са опасно малко и скоро ще бъде неизбежно сериозно да намалят хранителните дажби.

Дарителите обещаха само 2,23 милиарда долара от исканите от агенцията 3,85 милиарда долара за хуманитарна помощ в разкъсваната от война страна тази година.

WFP се нуждае от 813 милиона долара, за да продължи да подпомага най-уязвимите до май, и 1,97 милиарда долара, за да помогне на тези, които са на ръба на глада през 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови