Хиляди протестират срещу правителството в Куба, полицията бие и арестува демонстранти

OFFNews 13 юли 2021 в 10:50 1620 0

Снимка Getty Images

Десетки хора бяха арестувани в Куба, след като хиляди се присъединиха към най-големите протести от десетилетия срещу комунистическото правителство на острова, предаде Би Би Си.

Кубинците са разгневени от срива на икономиката, недостига на храна и лекарства, скока на цените и правителственото управление на COVID-19 кризата.

Протестиращите са заплашени от строги наказания за изразеното несъгласие. Президентът на острова призова своите привърженици да се "борят" с демонстрантите.

Протестиращите скандираха "свобода" и "долу диктатурата" на демонстрациите в Куба, включително в столицата Хавана.

Демонстранти срещу правителството бяха арестувани от силите за сигурност, подпомогнати от цивилни служители, съобщава агенция Ройтерс.

Изображенията в социалните медии показаха как силите задържат, бият и пръскат с лютив спрей протестиращите.

Има съобщения за прекъсвания на интернета на целия остров, а фотограф от Асошиейтед прес е ранен след сблъсък със силите за сигурност.

В отговор на вълненията президентът Мигел Диас-Канел се обърна към нацията в телевизионно предаване и обвини САЩ за сътресенията. Той нарече строгите санкции срещу Куба, съществуващи под различни форми от 1962 г., "политика на икономическо задушаване".

Диас-Канел заяви, че протестиращите са наемници, ангажирани от САЩ за дестабилизиране на страната и призова своите привърженици да излязат и да защитят революцията - позовавайки се на въстанието от 1959 г., което въведе комунистическото управление.

САЩ - които имат десетилетна история на военни действия с Куба - заявиха, че са с кубинците и призоваха управляващите да се въздържат от насилие и да слушат хората си.

"Кубинският народ смело отстоява основни и универсални права", заяви американският президент Джо Байдън в изявление.

Но венецуелският президент Николас Мадуро обеща „всякаква подкрепа“ на кубинския президент и „революционното правителство“ на острова. Правителството на Мадуро е близък съюзник на правителството на Куба.

А Мексико, и Русия заявиха, че никоя друга страна не трябва да се намесва във вътрешните работи на Куба.

Антиправителствените протести започнаха с демонстрация в град Сан Антонио де лос Баньос, югозападно от Хавана, но скоро се разпространиха в цялата страна.

Икономиката на Куба изпитва трудности. Туризмът, един от най-важните сектори, е съсипан от ограниченията за пътуване по време на пандемията COVID-19.

Производството на захар, което е ключов сектор за страната и продукцията основно се изнася, също страда от слаба реколта. 

Кубинският монопол на захарта, Azcuba, заяви, че спадът е се дължи на редица фактори, включително липсата на гориво и повредата на машините, които затрудняват прибирането на реколтата, както и природните фактори като влажността на полетата.

В резултат на това правителствените резерви от чуждестранна валута се изчерпват, което означава, че то не може да изкупува вносни стоки, за да компенсира недостига, както обикновено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!