Хиляди на протест в Румъния в защита на Лаура Кьовеши

OFFNews Последна промяна на 22 февруари 2018 в 22:19 6917 3

Снимка Сергей Антонов - OFFNews

Лаура Кьовеши

Около 2000 души излязоха на протест в центъра на Букурещ и в други големи градове, след като министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обяви, че е започнал процедура по отстраняването на шефката на антикорупционната агенция Лаура Кодруца Кьовеши.

Министърът твърди, че директорката на Националната дирекция за борба с корупцията е нарушила конституцията и е навредила на имиджа на страната в чужбина.

Антикорупционната борба не може да прикрие неконституционното, незаконното, клеветническото поведение по адрес на отговорни лица от публичните институции, заяви министърът.

Той съобщи, че задейства процедура по отстраняването на директорката, която е една от най-популярните личности в Румъния.

Според румънските закони президентът е този, който ще вземе решението за съдбата на Кьовеши.

Клаус Йоханис, който е десноцентрист и чиито отношения с правителството са обтегнати, винаги е защитавал Кьовеши, която е на поста си от 2013 г.

В изявление той припомни, че на няколко пъти е казвал, че е доволен от работата на антикорупционната дирекция и че поддържа все още тази гледна точка.

Опозиционните десноцентристки партии поискаха пък оставката на Тоадер, обвинявайки го, че е застанал на страната на престъпници.

В доклад от 30 страници днес министърът обвини Кьовеши, че има авторитарно държание, че се е месила в разследванията, водени от нейни подчинени, че е критикувала проектозакони за правосъдието в интервюта за международни медии.

Той каза, че тези критики са засегнали по един необратим начин имиджа на Румъния.

Тоадер визира проектозакон за съдебна реформа, приет в края на 2017 г. от парламента, но критикуван от Европейската комисия и от няколко западни столици, които се опасяваха, че документът ще накърни независимостта на магистратите. Няколко членове от този проектозакон бяха обявени за неконституционни.

Самата Кьовеши каза миналата седмица, че атаката срещу нея е атака срещу съдебната институция, подета от обвинени или осъдени хора, които искат да дискредитират антикорупционната дирекция.

Мандатът на Кьовеши изтича през април 2019 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3704

2

zuljin

23.02 2018 в 09:50

Направо я махайте, реабилитирайте всички корупмета и ги извадете от затвора, щото са несправедливо осъдени и наклеветени, и приключвайте с така наречената "борба с корупцията".
Взимайте пример от нас, без нито един осъден политик, бащицата каза, че корупцията е преборена!

8135

1

Koilo

22.02 2018 в 23:18

2000 общо излезли на протест в няколко града в над 20 милионна Румъния, заслужава ли си да занимавате хората с маргинални акции.