Хиляди демонстранти в подкрепа на руски губернатор

OFFNews 18 юли 2020 в 14:29 2733 0

Снимка Wikipedia

Хиляди хора се събраха на нов протест в руския град Хабаровск срещу ареста на губернатора Сергей Фургал по обвинение в убийства, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Губернаторът Сергей Фургал беше арестуван на 9 юли по обвинение в убийства отпреди 15 години, което той отрича. Арестът му предизвиква масови протести в Хабаровск - град с население 600 000 души на 6100 км. източно от Москва.

Днес хиляди хора - млади, стари, жени и деца, преминаха в шествие в центъра на Хабаровск с плакати с надписи "Свобода за Фургал!". Според руски издания в протеста са участвали между 15 и 30 хиляди души. 

Демонстрантите настояват за справедлив процес на губернатора им в Хабаровск, а не в Москва, където 50-годишният Фургал беше закаран след ареста си.

Днешният протест, както и предишни демонстрации не бяха разрешени от властите. На протеста имало полиция. 

Бившият лекар, бизнесмен и депутат от Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) Сергей Фургал за всеобща изненада беше избран през 2018 г. за губернатор на Хабаровския край с близо 70 процента от гласовете, побеждавайки кандидата на "Единна Русия".

След ареста му ЛДПР заплаши да напусне парламента и да изтегли други губернатори, избрани с нейната листа.

Тази партия обаче подкрепя и руския президент Владимир Путин по повечето теми, включително по неотдавна приетите на референдум конституционни промени, които му позволяват да се задържи на власт до 2036 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови