Хакери: Ударихме 50 млн. турци, данните на Ердоган и Давутоглу са в нета

OFFNews 05 април 2016 в 05:55 8186 0

Хакери публикуваха в интернет база данни, за която твърдят, че съдържа лични данни за близо 50 милиона турски граждани, сред които президентът Реджеп Тайип Ердоган, предшественикът му Абдуллах Гюл и премиерът Ахмет Давутоглу.

Населението на Турция е 75 милиона души, ако твърденията са верни, то данните засягат почти всички пълнолетни граждани на страната, съобщи ТАСС. Пробивът би бил сред най-големите в историята нарушения на неприкосновеността на личните данни, отбелязва британският сайт за технологични новини "Реджистър". Според изданието хакерите твърдят, че атаката е политичски мотивирана. 

АП частично е проверила автентичността на информацията, въвеждайки 10 номера на документи за самоличност, които не са обществено известни, срещу имена от базата и в осем от случаите има съвпадение. Сайтът изглежда се поддържа от исландска група, специализирала се в разкриването на информация чрез сървъри в Румъния, посочва АП, цитирана от Дарик. 

"Реджистър" публикува и коментар на хакерите към публикуваните данни в интернет: "Кой би могъл да си помисли, че ретроградната идеология, връзкарството и нарастващият религиозен екстремизъм в Турция ще доведат до разбита и уязвима техническа инфраструктура". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови