Грийнпийс: Радиоактивната вода от АЕЦ "Фукушима" може да увреди човешкото ДНК

OFFNews 23 октомври 2020 в 14:08 2509 1

Снимка Архив

Радиоактивната вода от АЕЦ "Фукушима", която ще бъде изпусната в морето, може да увреди човешкото ДНК, показва доклад на международната природозащитна организация "Грийнпийс". 

Докладът идва, след като преди седмица Япония обяви, че смята да изпусне радиоактивните води на авариралата АЕЦ "Фукушима" в морето. Решението на властите в Япония все още не е окончателно, но трябва да се вземе възможно най-скоро, защото мястото за складиране на тази вода намалява.

На 11 март 2011 г. АЕЦ "Фукушима" претърпя авария след катастрофалното земетресение от 9 по Рихтер и цунами с 9-10 метрови вълни. Това е една от най-сериозните радиоактивни катастрофи в историята на света. Около 18 500 души загина от цунамито, а над 160 000 бяха принудени да напуснат домовете си.

Природозащитници и риболовни организации се противопоставят на това решение, но според много учени рискът би бил минимален.

Преди дни южнокорейски студенти излязоха на протест заради изпускането на радиоактивни води. 

Според "Грийнпийс" водата съдържа опасни нива на радиоактивен изотоп - въглерод-14, вещество, което има "потенциал да увреди човешкото ДНК".

Японското правителство обясни, че повечето радиоактивни изотопи са били премахнати чрез сложна система за филтрация, но има един изотоп – този на тритий, който не може да се отстрани.

Водата трябва да премине през специално разреждане още в самата централа, така ще бъде 40 пъти по-малко концентрирана. Очаква се целият процес по изпускането на водата да отнеме 30 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

23.10 2020 в 14:31

Дрън-дрън, ДНК.

Общо взето извличането на тритий от такова количество вода е нерешима задача (иначе е скъп и с радост биха го изцедили всичкия ако имаше как). И периодът му на полуразпад е 10-ина години и можеха да го пазят 20-30 ама искат да минат евтино.

Разреждането е чисто административна хитрост - по този начин ще изпускат вода която формално ще е законна за изпускане, а на практика ще изхвърлят абсолютно същото количество активност - на място, където много по-зле няма как да стане така или иначе. Те голямата беля я направиха вече.

Общо взето, празни движения.

Водата ще я изпуснат. И това е ясно още откакто изтърваха реакторите.