Южнокорейски студенти на протест заради изпускане на води от "Фукушима" в морето

OFFNews 20 октомври 2020 в 12:37 1789 0

Снимка Архив

Студентска организация в Южна Корея излезе на протест заради намерението на Япония да изпусне радиоактивни води от авариралата АЕЦ "Фукушима" в морето, предаде Korea Times.

Митингът се провежда пред японското посолство в Сеул.

Преди няколко дни властите в Япония съобщиха, че смятат да изпуснат радиоактивните води от АЕЦ-а в морето. Решението все още не е окончателно, но трябва да се вземе възможно най-скоро, защото мястото за складиране на тази вода намалява. 

Губернаторът на южнокорейския остров Чеджу Уон Хе-рионг заяви, че местната власт ще предприеме правни действия срещу Япония, ако изхвърли радиоактивни води в морето. 

"Японското правителство трябва да отмени плана си за изпускането на радиоактивна вода още сега. Освен това трябва да се консултира и със съседните си държави за това как водата да бъде премахната безопасно", каза губернаторът на пресконференция в столицата Сеул. 

На 11 март 2011 г. АЕЦ "Фукушима" претърпя авария след катастрофалното земетресение от 9 по Рихтер и цунами с 9-10 метрови вълни. Това е една от най-сериозните радиоактивни катастрофи в историята на света. Около 18 500 души загина от цунамито, а над 160 000 бяха принудени да напуснат домовете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови