Гръцката полиция арестува подпалвачи в пикап, опитали да запалят гората край Атина на 9 места

Мая Младенова 24 август 2023 в 17:22 8671 1

Атина в дим

Снимка Getty Images

Атина в дим от пожарите в планината Парнита

Гръцките власти са предотвратили няколко опита за умишлени палежи в гори край Атина, в планината Парнита, северно от столицата, съобщават гръцки медии.

Министърът на гражданската защита Василис Кикилиас каза днес, че е имало девет опита от подпалвачи да запалят нови пожари на планината Парнита, като пожарите са започнали на няколко места едновременно.

Властите са идентифицирали сребрист пикап, който вероятно е свързан с палежите.

Арестувани са двама души във връзка с пожари край град Авлонас, близо до Атина, където за три часа са избухнали три нови пожара. Два от тях вече са загасени.

Властите се заканиха, че ще използват цялата строгост на закона, като предупредиха, че ако някой предизвиква умишлено палежи, ще бъде намерени, заловен и съден, защото това е престъпление срещу държавата.

В същото време те са предпазливи заради инцидент край Александруполис, в който бе извършен "граждански арест" на емигрант, когото местни жители заподозрели, че е запалил умишлено гора.

Министърът си позволи дори нецензурни думи по адрес на подпалвачите:

„Някакви "долни подпалвачи" палят огън, заплашвайки гори, имоти и най-вече човешки животи“, каза той в телевизионно обръщение, добавяйки, че „заподозрените са задържани“, без да предоставя повече подробности.

„Вие извършвате престъпление срещу страната, няма да ви се размине, ние ще ви открием, ще бъдете подведени под отговорност“, каза Кикилиас и добави, че полицията и разузнавателната агенция разследват инцидентите.

Досега в повечето гръцки медии се отбелязваше, че пожарите се дължат на необичайно топлото и сухо лято, следствие от климатичните промени. Съществуваха обаче и подозрения, че някои от огнищата може да са стартирани умишлено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

OneLifeCrew

24.08 2023 в 19:41

Недоумявам просто! Що за изроди са това?! Какъвто и да е мотивът, съзнателно да обречеш на смърт буквално милиони живи същества?!? Не разбирам!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки