Графити за мир в Украйна предизвикаха война в социалните мрежи в Австралия

OFFNews 05 септември 2022 в 15:45 4788 5

Снимка CTO Art

Сравниха "мирната" прегръдка в Мелбърн с прегръдката между изнасилвач и жертва.

Трябваше да символизира идеята за мирно решаване на войната в Украйна, а предизвика скандал и война социалните мрежи. Такъв е крайният резултат от графити на три етажа върху калкан на сграда в Мелбърн, изобразяваща украински боец в прегръдка с руски войник.

Според създателя на стенописа Питър Ситън, чиито работи носят артистичния му псевдоним СТО, картината трябвало да промотира мирното решение за военния конфликт в Украйна. Общественото мнение в Австралия обаче реагира бурно и определи рисунката на Ситън като стенопис на руската пропаганда.

Наложи се Ситън да се извини за работата си, като призна, че е малко тромава и, че не е очаквал подобни реакции. Според критиците, произведението, озаглавено Peace before piece създава фалшиво морално равенство между двете страни – украинската и руската.

„Какво биха си помислили хората, ако стенопис изобрази прегръщащи се изнасилвач и неговата жертва?“ – попита съпредседателят на Австралийската федерация на украинските организации Стефан Романиев. „Опитът да бъдеш „справедлив“ и да приемеш фалшифия разказ, че „всичко, от което се нуждаем, е мир“ в този случай подкрепя злото.“ – каза Романиев.

Посланикът на Украйна в Австралия Васил Мирошниченко определи художествения опит на Питър Ситън като „крайно обиден за всички украинци“.

Арт организация, наречена Art4Ukraine Australia, заяви, че е изразила загриженост относно произведението още преди да бъде започнато и е била шокирана да го види завършено. Самият Ситън признава, че останал буден до 3 сутринта местно време в понеделник, за да нарисува графитите.

„Стенописът ми струваше между 2000 и 3000 долара... Не бих го направил и не бих прекарал 10 дни да го правя, ако мислех, че ще нарани хората“, казва авторът, цитиран от Australian Broadcasting Corporation по-късно днес. В крайна сметка авторът премахна произведението си след създалата се ситуация.

Във видео, публикувано в Instagram, художникът се извини за това, че е наранил украинската общност.

„Искам да кажа, че се извинявам силно на украинския народ, ако съм го обидил с моята работа, и очевидно съм го направил, но това не е моето намерение, знаете, моето намерение беше да насърча мира“, каза Питър Ситън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

4

IvanGrozn

05.09 2022 в 16:46

Това тук си е голяма простотия. Все едно да нарисува един абориген как се прегръща с австралиец през 1900та. Сега може и да мине ма пак ще го освиркат. Тъпак абсолютен.

-240

3

редовно четящ

05.09 2022 в 16:40

Принципно братски народи няма никъде по света. Историята го е доказала неведнъж. А този художник нека отиде за седмица-две и да обиколи изпепелените украински територии, да поговори с местното население. Тогава да рисува графитите си по темата.

1220

2

хr4

05.09 2022 в 16:11

Един от големите проблеми на "Колективния Запад" е, че не може да схване руската поговорка-"Восток дело тонкое"...

22547

1

dolivo

05.09 2022 в 15:54

рано е още за такива, раните са твърде дълбоки

автора артист се е изложил с плитките си разбирания на емоционалната бездна, която Путин създаде между тези принципно братски народи