Година, обезобразена от война, лъжи и беззаконие: 2017-а през погледа на папата

OFFNews 31 декември 2017 в 21:54 2259 0

Снимка Ройтерс

Година, обезобразена от война, лъжи и беззаконие. Така папа Франциск описа 2017-а в новогодишното си послание. Той призова хората да поемат отговорност за делата си.

В последната си публична проява за годината, на вечерната служба в базиликата "Св. Петър", папата заяви, че човечеството е "пропиляло и накърнило" годината "по много начини с дела на смъртта, с лъжи и беззаконие.

Докато войната е най-очевидният знак за "неразкаяла се и абсурдна гордост", много други прегрешения са причинили деградация на личността, социалната система и околната среда.

Трябва да поемем отговорност за всичко пред Бога, нашите братя и творението, каза той.

Сега папата не спомена конкретни събития от 2017 г., но през годината той издигна гласа си за много от най-големите световни проблеми.

През април Франциск осъди "неприемливото избиване" на невинни цивилни с химически оръжия в Сирия. Само месец по-рано той посети Мианмар, където повече от 600 000 мюсюлмани бяха прогонени от домовете си в съседен Бангладеш, в опит да говори с властите и смекчи кризата.

Папата търсеше начин да насърчи мира в Колумбия по време на посещението си през септември и лобира американският президент Доналд Тръмп да се бори с климатичните проблеми. При обтягането на отношенията между Северна Корея и Запада, Франциск изрази притесненията си за ядрения арсенал.

В края на службата Франциск прекоси площад "Св. Петър", спирайки, за да се ръкува с хората и да позира за снимки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!