Глобяват Борис Джонсън заради незаконните партита

OFFNews 12 април 2022 в 21:44 1074 0

Снимка Архив

Британският премиер Борис Джонсън и финансовият министър Руши Сунак ще бъдат глобени за нарушаване на строгите правила, наложени по време на локдауна, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс. 

Не се съобщава с каква сума ще бъде глобен Джонсън.

Полицията разследва 12 сбирки в офиса на Джонсън на Даунинг стрийт и други правителствени сгради, след като беше разкрито, че негови служители са се забавлявали на партита с алкохол, на които "всеки си е носел пиенето". Някои от тях са се състояли в момент, когато правилата забраняваха на гражданите да посещават погребения или да се сбогуват с близки, умиращи в болницата, предаде БТА.

След като информацията за партитата беше разкрита в края на миналата година, Джонсън заяви, че всички правила са били спазени. По-късно той се извини на парламента, че е бил на едно от тях, като обясни, че е смятал, че е събиране по работа. Той се извини и на кралица Елизабет за друго събиране, състояло се малко преди погребението на съпруга й.

Опозицията го призова да подаде оставка, като заяви, че премиерът е подвел парламента.

"Борис Джонсън и Риши Сунак нарушиха закона и нееднократно излъгаха британската общественост. И двамата трябва да подадат оставки", заяви лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър.

Опозицията и някои членове на Консервативната партия са заявявали, че Джонсън трябва да подаде оставка, ако бъде глобен за нарушаване на правилата, които наложи на останалата част от страната, припомня АП.

Часове преди изявлението на правителството полицията съобщи, че е издала над 50 глоби на посетители на незаконните партита в правителствени сгради.

Съпругата на премиера Кари също е сред глобените. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови