Германската прокуратура обвини руснак, готвил покушение срещу критик на Рамзан Кадиров

Набелязаната жертва и неговият брат провеждали кампания в социалните мрежи за независима Чечения

OFFNews 03 март 2022 в 12:44 3498 0

Германската прокуратура съобщи, че е повдигнала обвинения срещу руски гражданин, обвинен в планиране на убийство на живеещ в Германия чеченски дисидент. Поръчката е дошла от чеченския президент Рамзан Кадиров, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Прокуратурата твърди, че през лятото на 2020 г. Валид Д., служител на чеченските сили за сигурност, се е снабдил с оръжие, боеприпаси и заглушител и е проучил къде се намира жилището на критика на Кадиров. В него той живеел с брат си - също е критик на чеченския лидер.

Валид Д., чието пълно име не се публикува съгласно германските закони за защита на личните данни, отрича обвиненията на прокуратурата, заяви неговият адвокат, цитиран от списание "Шпигел".

В изявление на прокуратурата се твърди, че Валид е пътувал между Германия и Чечения, за да съпроводи предполагаемия убиец, който също е служител на чеченските сили за сигурност. След пристигането им в Германия през декември 2020 г. двамата са се упражнявали в стрелба със закупеното оръжие и са разучавали къде се намира жилището на мишената им. Валид е бил задържан на 1 януари 2021 г., което е осуетило убийството.

По информация от прокуратурата Валид е обвинен в планиране на убийство, подготовка на тежък акт на насилие, който е заплашил държавата, и нарушаване на закона за контрол над оръжията. Набелязаната жертва и неговият брат са провеждали кампания в социалните мрежи, в която призовавали за независима Чечения. Убийството е имало за цел да принуди и брата на жертвата да замълчи.

Прокуратурата не даде повече подробности за предстоящото дело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!