Германската позиция: България и Македония сами трябва да се разберат

Георги Савчев 17 януари 2022 в 15:25 3884 1

Снимка Правителство на РСМ - пресцентър

Двустранните въпроси да се решават двустранно, независимо от процеса на присъединяване към ЕС, заяви германският държавен министър за Европа Ана Лирман. Коментарът й е по повод спора между София и Скопие.

Лирман днес е на посещение в македонската столица, ден преди визитата на българския премиер Кирил Петков. Тя се срещна с новоизбрания министър-председател Димитър Ковачевски в първия му работен ден на поста.

Аз съм оптимист по отношение на сигналите от България и Ви желая много успех на утрешните разговори, обърна се Лирман към Ковачевски.

Германия остава близък приятел на Северна Македония. Ние сме сериозни относно перспективата за ЕС на всички страни в региона. ЕС държи на думата си за Северна Македония. Всички условия за започването на преговори за присъединяване са изпълнени и те трябва да започнат, за което Германия ще се застъпва активно. Двустранните въпроси трябва да се решават двустранно, независимо от процеса на присъединяване към ЕС, каза германският държавен министър за Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови