Германия призна, че е извършила геноцид в Намибия в началото на 20-и век

OFFNews 28 май 2021 в 12:34 3506 0

Снимка Wikimedia Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

Столицата на Намибия Уиндхук

Германия официално призна за геноцид престъпленията, извършени от нейните колониални войски в началото на 20-ти век срещу народите хереро и нама в днешна Намибия.

Външният министър Хайко Маас заяви в изявление, че като "жест за признаване на неизмеримите страдания", причинени от Германия, страната ще създаде фонд в размер на 1,1 милиарда евро. Засегнатите общности ще играят ключова роля при вземането на решение за какво да бъдат използвани средствата, а от него няма да се приспадат правни искове за обезщетение, се допълва в изявлението на външното министерство.

Целта на преговорите, продължили повече от половин десетилетие, беше "да се намери общ път към истинско помирение в памет на жертвите", обясни Маас.

Това включва признаване на събитията от германския колониален период в днешна Намибия и по-специално на жестокостите в периода от 1904 до 1908 г. „без да се пести или да се прикрива“.

"Сега, в официално качество, ще наречем тези събития така, както изглеждат от днешната гледна точка - геноцид," каза Маас.

Външният министър каза, че представители на общностите хереро и нама са били тясно ангажирани в преговорите с Намибия, продължили повече от пет години.

Германия започна преговори с правителството на Намибия през 2015 г. относно това, което беше наречено „ориентирана към бъдещето преоценка на германското колониално управление“.

Очаква се декларацията да бъде подписана от Маас в столицата на Намибия Уиндхук в началото на юни.

След това парламентите на двете страни трябва да ратифицират декларацията.

Тогава се очаква президентът Франк-Валтер Щайнмайер да се извини официално за престъпленията на Германия пред парламента на Намибия.

Германската империя е колониалната сила в Югозападна Африка от 1884 до 1915 година. През това време нейните войски брутално потушават няколко бунта, убивайки десетки хиляди хора.

Германският генерал Лотар фон Трота, изпратен да потуши въстанието на народа хереро през 1904 г., е известен с изключителната си безпощадност.

Историците приемат, че до 65 000 от приблизително 80 000 хереро, живеещи в района по това време, и поне 10 000 от около 20 000 нама, са били убити.

Някои представители на народите хереро и нама изразиха критики към споразумението, заявявайки, че това е пиар каскада на Германия и опит за измама на намибийското правителство.

Нито една от групите, изразяващи възражения - Традиционната власт Овахереро и Асоциацията на традиционните лидери на нама - не може да се счита за представител на всички групи на двата народа. Членовете на двете организации поискаха официално извинение от Германия, както и финансови обезщетения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови