Германия няма да приема мигранти от Италия ''до второ нареждане''

OFFNews 13 септември 2023 в 18:40 1306 0

мигранти

Снимка Getty Images/Архив

Мигранти

Германия спира доброволното приемане на кандидати за убежище от Италия, предвидено в европейските споразумения заради "силен миграционен натиск" и отказва на Рим да прилага споразуменията, предаде Франс прес.

Германското правителство е информирало Италия за решението си в края на август.

Преустановяването на приема "до второ нареждане" се отнася до доброволния европейски механизъм за солидарност, който регулира прехвърлянето на кандидати за убежище от страната на пристигане в Европейския съюз в други държави членки, за да облекчи държави като Италия или Гърция, които са входни точки към Европа.

Берлин оправдава решението си със силния миграционен натиск към Германия, както и с постоянното спиране на трансферите по Дъблинския регламент от някои държави членки, включително Италия, което засилва големите предизвикателства пред Германия по отношение на капацитета за приемане и настаняване, предаде БТА. 

Дъблинският регламент, който предизвиква много спорове между държавите членки, предвижда страната на пристигането на даден мигрант в ЕС да обработва молбата му за убежище.

Въпреки това, според германския вестник "Велт", италианското правителство на министър-председателката Джорджа Мелони вече не приема обратно кандидати за убежище, които други страни искат да прехвърлят в Италия, като през декември 2022 г. уведоми своите партньори, че страната вече няма капацитет за това.

"От повече от 12 400 искания, отправени към Италия до края на август тази година, досега са извършени 10 трансфера", потвърди на пресконференция Максимилиан Кал, говорител на германското вътрешно министерството.

Съгласно механизма за доброволно прехвърляне Германия досега е приела 1700 кандидати за убежище, пристигнали в Южна Европа, от общо 3500 души, които е поела ангажимент да посрещне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки