Газпром притвори кранчето и за Словакия въпреки разкритата сметка в руски рубли

OFFNews 19 юни 2022 в 12:20 19994 0

Газпром намалява наполовина доставките за Словакия

Снимка Hitky.sk

Газпром намалява наполовина доставките за Словакия

Руската държавна компания “Газпром” е намалила наполовина доставките на газ за Словакия. Словашките власти имат едно наум, че газът може да бъде спрян напълно и пълнят запаси, пише полската редакция на Euractiv.

Руснаците официално са уведомили държавното словашко предприятие SPP, което е главен вносител и дистрибутор на газ в Словакия, че ще намали доставките наполовина. През последните дни количеството на постъпващия от Русия газ намаляваше, спадайки до 2/3 от обичайните обеми.

На практика намалените количества означават, че руското държавно дружество е спряло да изпълнява едностранно договорните си задължения. Ръководството на SPP съобщава, че и при намалени доставки дейността на компанията няма да бъде нарушена.

“Съобразяваме се с възможността напълно да ни завъртят кранчето.” - коментира заместник-генералния директор Рихард Прокипчак. През май SPP разкри в “Газпромбанк” сметка в руски рубли, в съответствие с изискванията на Москва.

Няма официална информация дали словаците са плащали в рубли по откритата сметка. Поради липса на плащане в рубли вече беше спрян по-рано газът за Полша, България и Финландия. Европейската комисия призна плащанията в рубли за потенциално нарушаване на наложените от нея спрямо Русия санкции.

Междувременно Словакия се старае да диверсифицира газовите си доставки. През последните месеци Братислава е подписала договори за внос на газ, добиван в Северно море.

В края на май е завършен и интерконекторът между Словакия и Полша, който ще позволи помпене на газ в двете посоки, а дебитът от Полша съм Словакия е до 4.7 милиарда кубически метра годишно. Словакия търси възможности и за доставки на втечнен газ.

Благодарение на всички усилия Братислава е успяла да натрупа известни запаси, а според Прокипчак те ще бъдат увеличени. До 10 юли в словашките хранилища се очаква да има газ за целия следващ отоплителен сезон дори в случай на пълно прекратяване на газовите доставки от Русия. В момента хранилищата на страната са пълни на 52 процента.

В събота "Газпром" обяви, че спира за профилактика двете тръби на "Турски поток".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews