Газпром спира двете тръби на Турски поток за седмица за профилактика

OFFNews 18 юни 2022 в 20:53 4649 3

И двете тръби на Турски поток спират заради профилактика

Снимка Экономика

И двете тръби на Турски поток спират заради профилактика.

Газпром спира подаването на газ по двете тръбите на “Турски поток”, съобщи в събота официалният Телеграм канал на компанията. И по двете разклонения на газопровода подаването на гориво ще бъде преустановено от 21 до 28 юни. Това, според руския концерн било свързано с ежегодната профилактика.

От “Газпром” подчертават, че предстоящото спиране било своевременно съгласувано с всички заинтересовани страни.
Газопроводът “Турски поток”, минаващ по дъното на Черно море от Краснодарския край на Русия до турския бряг беше построен и пуснат в експлоатация през януари 2020 година.

Проектът “Турски поток” беше реализиран след като през 2014 година Европейският парламент прие резолюция, която на практика блокира строителството на “Южен поток”, газопровод, предназначен за доставки на руски газ за Южна и Югоизточна Европа със заобикаляна на Украйна.

По-рано тази седмица “Газпром” съобщи за спиране на два от четирите агрегата на компресорната станция “Портовая” на газопровода “Северен поток” поради изтичане на времето между задължителните ремонти. Това намали обема на подавания газ с 40 процента. Руската страна обвини за срива “Сименс”, тъй като заради санкциите срещу Русия компанията не била върнала вече ремонтираната в Канада една турбина, а друга, която е за ремонт, по същите причини не можела да излезе от Русия.

“Турски поток” има капацитет от 15.75 милиарда кубически метра и е предназначен основно за турския пазар. 31.7 милиарда кубически метра стигат до Западна Турция, като половината от това количество трябваше да бъде експортирано за Балканите и Централна Европа, в т. ч. за България, Сърбия и Унгария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

Блейк7

19.06 2022 в 14:58

А дали ще го пусне отново след седмица? Аз залагам 100 рубли, че няма ;-)

6145

2

kokoten

18.06 2022 в 21:33

ДГД Газпром....през *я ми е какво спира Газпром....може и да ми е по-скъп сегашния газ,ама Газпром не може да ми го спре вече никога,така че, да го духа Газпром,под вода,с хиляди поздрави от Светльо Витков....

10298

1

AntiZ

18.06 2022 в 21:00

Сега е моментът лавров да мине до онзи маркуч с вечно отворената уста вучич в сърбия, че и до Обран в унгария! Пътьом може да забърше и онази свиня от герб, дето въртяха крана, но не гарантирам, че цолажа на тръбата ще е достатъчен?
 
X

Да помогнем на украинските деца!