100 000 гърци на протест срещу новите икономии (снимки)

Вероника Шербанова 08 ноември 2012 в 10:21 1602 0

Стачка в Гърция, Снимка: ЕПА
Стачка в Гърция, Снимка: ЕПА

Около 100 000 души протестираха по време на гласуването на новия пакет мерки за финансови икономии на стойност 13,5 млрд. евро, съобщиха световните агенции.

Новите мерки бяха подкрепени от дясноцентриската партия Нова демокрация и социалистите от ПАСОК. Депутатите от Демократичната левица гласуваха „въздържал се“.

След края на гласуването ПАСОК изгони шестима депутати, защото не са подкрепили мерките. Нова демокрация също се лиши от един от своите членове.

Новият пакет мерки включва намаляването на пенсиите и заплатите на държавните служители, повишаване на данъци и съкращаване на работници.

Около 100 000 гърци протестираха в Атина срещу приетите строги мерки. Част от тях направиха опит да нахлуят в сградата на парламента, но бяха отблъснати от органите на реда със сълзотворен газ и водни струи. Демонстрантите пък замеряха полицаите с бутилки със запалителна смес.

Агенциите съобщават за пострадали протестиращи и полицаи. Задържани са около 100 души.

Гърците стачкуваха през последните няколко дни срещу икономиите. Протестите блокираха транспорта в цялата страна.

Приемането в парламента на новите мерки беше от решаващо значение за отпускането на средства от международните кредитори.

В неделя ще бъде гласуван и бюджета за 2013 г. Ако той бъде приет, Европейският съюз и Международният валутен фонд трябва да отпуснат нова помощ за Гърция от над 30 млрд. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови