''Галакси лийдър'' е в пристанищната зона на Ходейда, комуникациите с него са изгубени

OFFNews 20 ноември 2023 в 21:14 2587 0

Снимка БТА/AP

Собственикът на похитения товарен кораб "Галакси лийдър", на борда на който има и двама български граждани, заяви, че в плавателния съд незаконно вчера, на 19 ноември, се е качил военен персонал, пристигнал с хеликоптер. Корабът сега се намира в пристанищната зона на град Ходейда в Йемен, допълни собственикът на плавателния съд - регистрираната на остров Ман компания "Галакси маритайм", предаде Ройтерс.

"Пленяването на "Галакси лийдър" е голямо нарушение на свободата на движение по море", допълни компанията-собственикът на кораба в изявление. В него се казва, че поради опасения, свързани с плавателния съд, компанията повече няма да коментира геополитическата ситуация.

Компанията-собственик заяви още, че всички комуникации с кораба са изгубени.

В изявление на компанията-собственик се казва, че ключовото й безпокойство в настоящия момент е безопасността и сигурността на 25-членния екипаж, който сега е в ръцете на "извършителите на този престъпен акт".

По-рано днес подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси разпространиха видео, в което се вижда как въоръжени мъже, спуснати от хеликоптер, пленяват товарен кораб в южната част на Червено море, припомня Ройтерс.

"Галакси лийдър" плава под флага на Бахамите. В екипажа му има граждани на България, Украйна, Филипините, Румъния, Мексико, уточнява компанията-собственик на кораба.

Плавателният съд е нает от японската компания "Нипон Юсен", посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews