Френски критик на исляма спира рекламата на новия си роман

От "Шарли Ебдо" посветили няколко страници на "Подчинение" в броя, излязъл в деня на атаката

Ивайло Анев Последна промяна на 09 януари 2015 в 09:17 5687 2

Мишел Уелбек

Френският писател и критик на исляма Мишел Уелбек спира рекламата на новия си роман "Подчинение" след смъртта на Бернар Марис, убит при атаката срещу "Шарли Ебдо" в Париж.

За решението съобщи агентът на Уелбек Франсоа Самюелсон пред агенция "Франс прес".

Книгата е на пазара от 7 януари - деня, когато бе извършен атентатът, при който загинаха 12 души. В деня на атентата на първата страница на "Шарли Ебдо" беше карикатура на Уелбек и няколко страници от броя бяха посветени на романа "Подчинение", който описва една Франция, управлявана от мюсюлманска партия през 2022 г.

Романът от 300 страници е описван както като "прекрасен", така и като "безотговорен" и предизвика лавина от коментари. Най-критичните го обвиняват, че подхранва ислямофобията и помага на възхода на крайнодесния Национален фронт във Франция.

Самият писател отхвърли обвиненията, че насажда ислямофобия.

Във Франция провокативният роман влезе в списъка на бестселърите в интернет магазина Amazon.fr.

"Уелбек е дълбоко разстроен от смъртта на приятеля си Бернар Марис, който беше икономист и хроникьор в списанието", съобщи литературният агент.

Марис се възхищавал на Уелбек, който за него е бил прозорлив анализатор на либерализма. Той дори му е посветил книга, излязла миналата година.

Франсоа Самюелсон уточни, че Уелбек не е под полицейска охрана.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.01 2015 в 10:53

Нямало е смисъл да пише фантастика, да беше описал положението в България щеше да е достатъчно. Българите все повече са роби на квотата паразити, която разпределя порциите в държавата под знамената на исляма и заплахи за етническия мир, като лишава държавата от бъдеще. Франция от 2022 може да се види в днешна България. Мнението на Местан за атентата е "жалко за убитите, ама религията трябва да се уважава". Ако беше нормален човек от нормална партия, нямаше да има "ама". Европа спи и ние спим. Меркел за пръв път е на власт с подкрепата на турци...

09.01 2015 в 09:44

Дали сам си е спрял рекламата на романа ? Да не са го посъветвали политкоректно ?
Свобода на словото, а ?